Blue Origin, compania aerospațială a lui Jeff Bezos, se pregătește să lanseze în spațiu o serie de tehnologii de aselenizare de mare precizie pentru NASA, relatează Business Insider.

Racheta New Shepard dezvoltata de Blue OriginFoto: Blue Origin

Lansarea rachetei New Shepard a companiei va avea loc marți, sperându-se că aceasta va zbura până la o altitudine de 100 de kilometri până la marginea atmosferei terestre pentru a expune pentru scurt timp echipamentul NASA mediului spațial.

De asemenea racheta va elibera o capsulă care conține marfă pentru alte companii iar apoi va ateriza înapoi pe Pământ. Dacă sistemele de senzori NASA și celelalte echipamente ale agenției spațiale americane vor funcționa conform parametrilor, racheta ar urma să aterizeze la 12 minute după lansare.

NASA speră să folosească în viitor noul sistem de aselenizare pe care îl testează cu ajutorul Blue Origin pentru misiuni și stabilirea unei baze permanente pe Lună iar ulterior trimiterea de astronauți pe Marte.

Sistemul denumit SPLICE (Safe and Precise Landing – Integrated Capabilities Evolution) este proiectat să asiste viitoarele misiuni spațiale cu o aterizare fără pilot mai precisă și sigură. Acesta ar putea permite viitoarelor vehicule spațiale să aterizeze în zone cu bolovani sau cratere care anterior au fost considerate prea periculoase pentru a ateriza în siguranță.

Funcția respectivă ar deschide kilometri întregi pentru aselenizare precum și pentru aterizări pe alte planete precum Marte.

„Testarea tehnologiilor SPLICE cu o rachetă suborbitală extinde sfera testărilor anterioare din laborator, realizate pe teren cu elicopterul sau cu rachete suborbitate de altitudine mai joasă”, precizează un comunicat remis de NASA în luna septembrie.

Acesta este unul din cele două lansări de test realizate de Blue Origin prin programul Tipping Point prin care NASA a acordat 44 de milioane de dolari mai multor companii private pentru a ajuta cu dezvoltarea tehnologiilor de ultimă generație. Blue Origin a primit 3 milioane de dolari pentru un proiect care va culmina cu lansarea de marți.

Compania lui Jeff Bezos a primit de asemenea 10 milioane de dolari pentru a testa un sistem de propulsie care ar urma să folosească combustibil lichid ultra-rece pentru a ateriza un robot pe Lună.

Citește și: