O licărire de speranță a apărut pentru telescopul Arecibo Observatory la sfârșitul anului trecut. „El Nuevo Dia” informează că Vanda Vazquez, guvernatoarea teritoriului Puerto Rico, a semnat un ordin executiv prin care aprobă alocarea a 8 milioane de dolari pentru refacerea radiotelescopului. Reconstrucția este importantă ca subiect de „politică publică” și restabilirea telescopului ca „un centru educațional de clasă mondială”, a transmis biroul guvernatoarei.

Observatorul Arecibo (foto: JidoBG)Foto: Wikipedia

National Science Foundation (NSF) a anunțat că va demola observatorul întrucât reparațiile pot fi periculoase, dar aceasta nu exclude construirea unei noi clădiri în locul aceleia.

Acesta nu poate fi decât un început. Fondurile de 8 milioane de dolari probabil că nu vor fi suficiente pentru reconstrucția telescopului. „Endgaget” a solicitat comentarii de la NSF despre angajamentul financiar, pentru că este de pe acum sigur să presupunem că reinstalarea va cere ajutor suplimentar.

Un purtător de cuvânt al NSF a răspuns:

„Practica NSF de finanțare și construire de infrastructură de mari dimensiuni, inclusiv telescoape, este o procedură bine stabilită și multianuală care presupune evaluarea necesităților comunității științifice, primirea răspunsurilor de la cercetători și alți parteneri, considerarea impactului de mediu și cultural, precum și colaborarea cu Congresul. Întrucât Observatorul Arecibo de 305 m s-a prăbușit recent, NSF nu poate comenta în acest moment despre planuri viitoare potențiale. Dar vom continua să lucrăm cu Congresul pe acest subiect.

NSF subliniază că observatorul nu se închide. Vor continua cercetările pe baza datelor arhivate de la telescopul de 305 m și NSF caută căi de reluare a operațiunilor cât mai curând posibil cu altă infrastructură a telescopului, inclusiv telescopul de 12 m și instalațiile LIDAR. NSF va continua să lucreze la degajarea și securizarea amplasamentului telescopului de 305 m și intenționeză să colaboreze cu Puerto Rico pentru a găsi noi moduri de a sprijini comunitatea științifică și cea locală”.

Dar și primele fonduri sunt un pas important. Ele indică un angajament al teritoriului față de Arecibo și studiile sale spațiale. Ar putea de asemenea să atragă guvernul SUA în alocarea de fonduri suplimentare. Să nu fim surprinși dacă 2021 va fi un an mai luminos pentru instalație, chiar dacă eforturile de reconstruire vor dura mult mai mult. (Endgaget)