Compania americană Clearview AI, care a dezvoltat o controversată tehnologie de recunoaștere facială, a efectuat „supraveghere în masă” ilegală în Canada, potrivit unui raport de investigație publicat miercuri de Comisia canadiană pentru confidențialitate, citează AFP.

Recunoastere facialaFoto: vpnsrus.com

"Această anchetă (...) concluzionează că această compania din New York a încălcat legile provinciale și federale privind protecția informațiilor personale", a declarat Biroul Comisarului într-un comunicat de presă.

"Practicile Clearview reprezintă supravegherea în masă, care este ilegală", a declarat Daniel Therrien, comisarul pentru confidențialitate al Canadei.

Raportul menționează că firma americană a construit o bază de date cu „peste trei miliarde de imagini de fchipuri”, inclusiv cele ale multor canadieni și copii.

Raportul deplânge că această bază e date a fost accesată de forțele de poliție canadiene, precum și de organizațiile din sectorul privat, fără acordul indivizilor.

Poliția regală canadiană a recunoscut, în special, că a folosit această tehnologie timp de câteva luni, care poate ajuta la găsirea de străini, în contextul investigațiilor privind cazurile de exploatare sexuală a copiilor pe internet, dar încetase să o mai folosească vara trecută.

Raportul a recomandat companiei să pună capăt acestei tactici, să nu mai ofere dispozitivul clienților săi din Canada și să elimine imaginile deja colectate pentru a se conforma legislației canadiene, pe care Clearview a refuzat-o.

„Clearview a declarat că activitățile sale nu au afectat oamenii”, dar în schimb poate ajuta la rezolvarea investigațiilor, adaugă raportul.

Cu toate acestea, compania a indicat că s-a retras de pe piața canadiană în timpul anchetei.