NASA încearcă încă să diagnosticheze o eroare de computer pe apreciatul său telescop spațial Hubble. După trei încercări eșuate de a remedia problema, NASA a redus-o la o problemă de procesare a computerului. Este posibil ca Hubble să fie nevoit să treacă la hardware-ul computerului de rezervă care nu a fost alimentat din 2009, potrivit Insider.

Telescopul HubbleFoto: NASA

Acest computer, construit în anii 1980, este creierul lui Hubble și controlează și monitorizează toate instrumentele științifice de pe nava spațială. Așadar, telescopul a intrat într-un „mod sigur” asemănător hibernării în timp ce NASA depanează.

Agenția a făcut trei încercări pentru ca computerul Hubble să funcționeze din nou - în zadar. Dacă NASA nu poate rezolva problema, telescopul ar trebui să poată trece la hardware-ul de pe computerul său de rezervă, dar acesta nu a mai fost pornit de când astronauții l-au instalat în 2009.

NASA spune însă că ar dura câteva zile pentru a readuce telescopul în operațiunile sale științifice complete după un astfel de schimb.

Hubble, care a fost lansat pe orbita în jurul Pământului în 1990, este cel mai puternic telescop spațial din lume. A capturat imagini ale nașterilor și morților stelelor, a descoperit noi luni în jurul lui Pluto și a urmărit două obiecte interstelare în timp ce treceau prin sistemul nostru solar.

Observațiile lui Hubble au permis astronomilor să calculeze vârsta și expansiunea universului și să privească galaxiile formate la scurt timp după Big Bang.