ENI anunță că CFS (Commonwealth Fusion Systems), o societate spin-out a Massachusetts Institute of Technology - unde compania italiană este cel mai mare acționar - a efectuat cu succes primul test mondial al magnetului cu tehnologie supraconductoare HTS (HighTemperature Superconductors), care va asigura confinarea plasmei în procesul de fuziune magnetică, potrivit RaiNews.

SoareleFoto: NSO/AURA/NSF

Compania subliniază că obiectivul este cel de a produce o energie curată precum cea a Soarelui: un proiect care deja nu mai este o utopie, ci o revoluție în lumea științifică și energetică şi care s-ar putea concretiza în curand, aşa cum spune Eni Magnetic confinement fusion, o tehnologie care nu a mai fost niciodată testată și aplicată până acum la nivel industrial, o sursă de energie sigură, durabilă și inepuizabilă care reproduce principiile prin care Soarele își generează propria energie, asigurând o cantitate uriașă cu emisii zero și reprezentând un punct de cotitură în procesul de decarbonizare.

CFS intenționează ca până în 2025 să construiască primul reactor experimental și să producă energie pentru rețea încă din următorul deceniu.

Potrivit ENI, "Fuziunea de confinare magnetică promite o adevărată revoluție în domeniul energetic, deoarece, odată dezvoltată la nivel industrial, ar permite dispunerea de o sursă de energie curată, sigură și practic, inepuizabilă. Studiul şi proiectarea unor mașini capabile să gestioneze reacții fizice similare celor care apar în stele este obiectivul tehnologic pe care îl urmărește cea mai mare excelență mondială în cercetarea energetică ".

Din acest motiv, "lucrăm din 2018 cu Commonwealth Fusion Systems (CFS), un spin-out al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), pentru a construi un prototip de reactor care ar trebui să fie disponibil în 2025: se va numi Sparc și va putea gestiona și restrânge plasma, adică amestecul de deuteriu și tritiu adus la temperaturi foarte ridicate de fascicule de unde electromagnetice pentru a crea condițiile de fuziune controlată. Bogăția de cunoștințe dobândite în urma experimentării ne va permite astfel să proiectăm și să construim ARC, primul reactor capabil să injecteze energie de fuziune în rețeaua electrică ".

Sparc va fi realizat asamblând într-o configurație toroidală (tokamak) un total de 18 magneți de același tip cu cel testat. În acest fel va fi posibil să se genereze un câmp magnetic de intensitatea și stabilitatea necesară pentru a conține o plasmă de izotopi de hidrogen la temperaturi de ordinul a 100 de milioane de grade, condiții necesare pentru a obține fuziunea nucleilor atomici cu eliberarea consecventă a unei cantităţi mari de energie. (Rador)