Curățenia din Tokyo, diversitatea din New York și serviciile sociale din Stockholm: miliardarul Marc Lore și-a prezentat viziunea pentru un „nou oraș din America” de 5 milioane de persoane și a numit un arhitect de renume mondial care să-l proiecteze. Acum, el are nevoie doar de un loc unde să-l construiască - și o finanțare de 400 de miliarde de dolari, scrie CNN.

TelosaFoto: YouTube

Fostul executiv Walmart a dezvăluit săptămâna trecută planurile pentru Telosa, o metropolă durabilă pe care speră să o creeze, de la zero, în deșertul american. Ambițioasa propunere de 150.000 de acri promite o arhitectură ecologică, o producție durabilă de energie și un sistem de apă pretins rezistent la secetă. Un așa-numit „design de oraș de 15 minute” le va permite locuitorilor să ajungă la locurile de muncă, școli și facilități în cel mult un sfert de oră de la domiciliul lor.

Deși planificatorii încă caută locul potrivit, posibilele ținte includ Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas și regiunea Appalachian, potrivit site-ului oficial al proiectului.

Anunțul a fost însoțit de o serie de redări digitale ale Bjarke Ingels Group (BIG), firma de arhitectură angajată pentru a aduce la viață visul utopic al lui Lore.

Imaginile arată clădiri rezidențiale acoperite de verdeață și rezidenți imaginari care se bucură de un spațiu deschis.

Cum vehiculele alimentate cu combustibili fosili sunt interzise în oraș, vehiculele autonome sunt ilustrate călătorind pe străzi luminate de soare alături de scutere și pietoni.

O altă imagine descrie un zgârie-nori propus, numit Turnul Echității, care este descris ca „un far pentru oraș”. Clădirea are un bazin masiv de apă, ferme aeroponice și un acoperiș fotovoltaic producător de energie care îi permite „să împartă și să distribuie tot ceea ce produce”.

Prima fază a construcției, care ar găzdui 50.000 de locuitori pe o suprafață de 1.500 de acri, are un cost estimat de 25 miliarde de dolari. Se așteaptă ca întregul proiect să depășească 400 de miliarde de dolari, orașul atingând populația țintă de 5 milioane în decurs de 40 de ani.

Finanțarea va proveni din „diverse surse”, au spus organizatorii proiectului, inclusiv investitori privați, filantropi, subvenții federale și de stat și subvenții pentru dezvoltare economică. Planificatorii speră să se apropie de oficialii de stat „foarte curând”, în vederea primirii primilor rezidenți până în 2030.

Un nou model urban

Pe lângă designul urban inovator, proiectul promite, de asemenea, o guvernanță transparentă și ceea ce el numește un „nou model pentru societate”. Luându-și numele din cuvântul grecesc antic „telos” (un termen folosit de filosoful Aristotel pentru a descrie un scop inerent sau superior), orașul le-ar permite locuitorilor să „participe la procesul decizional și bugetar”. Între timp, o dotare comunitară va oferi rezidenților proprietatea comună asupra terenului.

Într-un videoclip promoțional, Lore și-a descris propunerea ca fiind „cel mai deschis, mai corect și mai inclusiv oraș din lume”.

Lore a fondat jet.com înainte de a-l vinde către Walmart și de a se alătura gigantului de retail ca șef al comerțului electronic din SUA în 2016. A părăsit compania la începutul acestui an, spunând că planurile sale de pensionare includeau lucrul la o emisiune TV, consilierea startup-urilor și construirea un „oraș al viitorului”.

Pe site-ul oficial al Telosa, Lore explică faptul că a fost inspirat de economistul american și teoreticianul social Henry George. Investitorul menționează „defectele semnificative” ale capitalismului, atribuind multe dintre acestea „modelului de proprietate funciară pe care s-a construit America”.