Mark Zuckerberg își imaginează un viitor în care ochelari smart dezvoltați de Facebook „devin la fel de utili în viața cotidiană precum telefoanele smart”, relatează Business Insider.

Mark Zuckerberg prezentand un dispozitiv VR dezvoltat de FacebookFoto: Kay Nietfeld / AFP / Profimedia

Pentru a face visul CEO-ului Facebook să devină realitate, compania va trebui să dezvolte întâi un software AI puternic care să poată „citi” și răspunde la lumea din jurul celui care poartă ochelarii.

Singurul mod în care un AI poate fi antrenat să vadă și audă lumea în același mod ca oamenii este să experimenteze mediul înconjurător la fel ca noi: dintr-o perspectivă la persoana întâi.

„[Tehnologiile] AI din următoarea generație vor trebui să învețe din înregistrări video care arată lumea din centrul acțiunii”, explică o postare recentă de pe blogul oficial al Facebook.

Proiectul „Ego4D” al Facebook

Soluția Facebook pentru această problemă este un nou proiect numit „Ego4D” care își propună să „strângă date de la 13 universități și laboratoare din 9 țări, acestea colectând deja peste 2.200 de ore de înregistrări video la persoana întâi de la peste 700 de participanți care își văd de viața de zi cu zi”.

Facebook spune că aceste date vor fi disponibile la liber pentru comunitatea științifică însă obiectivul „Ego4D” este clar: să creeze un tip de AI care poate fi instalat pe mai multe dispozitive la care Facebook lucrează în prezent.

Compania lui Mark Zuckerberg a creat și o divizie proprie, numită Reality Labs, care face cercetări și dezvoltă tehnologii VR (realitate virtuală) și AR (realitate augmentată).

Facebook produce deja casca VR extrem de populară Oculus Quest 2 și are planuri de a face tranziția dinspre tehnologiile VR la cele AR în anii următori.

Mark Zuckerberg a anunțat deja că Facebook va deveni un „metavers” în care dorește să îi atragă pe toți utilizatorii săi.

„Un viitor extraordinar pentru omenire”

Mark Zuckerberg a declarat anul acesta că realitatea augmentată şi realitatea virtuală se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât era anticipat și că este ferm convins că o nouă lume de aplicaţii şi servicii este pe cale să se deschidă odată cu aceste tehnologii.

„Acest lucru a prins viteză puţin mai rapid decât anticipasem chiar şi noi”, a declarat Mark Zuckerberg la un eveniment parizian consacrat start-up-urilor şi inovaţiei.

„Faceţi acest experiment de gândire, gândiţi-vă la toate lucrurile din viaţa voastră care nu au de fapt nevoie să fie fizice şi care ar putea fi înlocuite de o hologramă într-o lume în care purtaţi ochelari inteligenţi”, a explicat fondatorul Facebook.

„Televiziunile nu vor mai avea nevoie de o existenţă fizică, ar putea fi doar o aplicaţie” care, prin intermediul acestor ochelari „proiectează pe un perete” imagini „pe care le puteţi vedea împreună cu prietenii voştri”, a continuat el.

„Decât să fie nevoie de crearea unei televiziuni sau a tot felul de alte obiecte fizice complexe, care necesită fabricare şi materii prime, orice copil sau programator din lume va putea face acest lucru cu un set de unelte de concepţie 3D şi cu ajutorul unui cod, după care va putea să le vândă în lumea întreagă, fără să-şi facă griji pentru logistică sau livrare”, a mai explicat acesta.

Citește și: