Sonda spațială cu echipaj de nouă generație a Chinei, care a făcut un zbor demonstrativ anul trecut, a fost dezvăluită publicului. Capsula folosită în acel zbor este expusă la Airshow China 2021 în orașul Zhuhai din provincia Guangdong, scrie Space.com.

Capsula chinezaFoto: CCTV

Capsula spațială, care a fost lansată pe o rachetă Long March 5B în mai 2020, este mai mare decât nava spațială Shenzhou a țării folosită astăzi.

Oficialii agenției spațiale chineze au declarat că noua capsulă spațială extinde calitățile fiabilității și siguranței și va fi reutilizabilă.

Într-un interviu la China Central Television (CCTV), Huang Kewu, șef adjunct al departamentului general de explorare lunară, a declarat că noua capsulă spațială va fi de o importanță majoră pentru viitorul zborului spațial al țării.

„Noua generație de nave spațiale pilotate este concepută pentru a satisface în viitor nevoile noastre de explorare lunară pilotată și operațiunile stației spațiale”, a declarat Huang pentru CCTV.

”Noua generație de vehicule de transport spațial cu echipaj, care a fost testată, ar putea transporta șase până la șapte astronauți, în timp ce nava noastră spațială Shenzhou ar putea lua doar trei astronauți”.

Cu o masă de lansare de 21,6 tone, nava spațială de generația următoare este cea mai mare navă spațială de întoarcere și reintrare din China lansată cu cea mai mare cantitate de combustibil.

Unele dintre noile tehnologii au fost testate cu succes în primul său zbor anul trecut.

Prototipul navei spațiale de nouă generație a fost lansat pe orbită de o rachetă Long March 5B pe 5 mai 2020 de la centrul de lansare spațială Wenchang din China, provincia Hainan.

Nava spațială a aterizat în siguranță pe 8 mai la locul de aterizare Dongfeng și este proiectată atât pentru transportul astronauților, cât și pentru marfă.

Partea dreaptă a vehiculului transporta aproape 1.000 de paleți de provizii pentru a verifica capacitatea de încărcare a navei spațiale. Partea stângă a navei a fost configurată ca o zonă de locuit pentru astronauți, cu o masă pliantă și o toaletă.