Racheta Ariane 5, care poartă telescopul spațial James Webb (JWST), a sosit joi pe rampa de lansare la Centrul Spațial Guyana pentru lansare sâmbătă dimineața, potrivit AFP.

Telescopul James Webb si racheta Ariane 5Foto: NASA

A fost ultimul pas important care a fost făcut înainte de decolarea programată de la 12:20 GMT. JWST va fi atunci cel mai avansat instrument de observare a cosmosului care va fi pus în spațiu.

După câteva zile de vreme rea care a determinat amânarea operațiunilor finale, ușile culisante ale hangarului de montaj final au fost ridicate pentru a dezvălui racheta, așezată pe „masa” ei, o platformă enormă de oțel, cu laturile arse de focurile lansărilor anterioare.

Până la susținerea cu cricuri, platforma cu racheta a fost amplasată pe boghiuri de cale ferată, pentru a fi deplasată pe cei 2,8 km de șină până la rampa de lansare.

În acest moment, racheta nu poate decola încă, dar pericolul există. Într-adevăr, racheta este deja echipată cu cele două propulsoare ale sale, tuburi lungi atașate la corpul principal, care conțin un total de 480 de tone de pulbere și asigură 90% din forța necesară pentru ca Ariane 5 să se desprindă de atracția pământească.

Odată ajunsă la rampa de lansare, cele două propulsoarevor fi umplute cu hidrogen lichid și oxigen, al căror amestec va porni arderea motorului principal.