Telescopul spațial James Webb și-a încheiat cu succes ultima etapă de desfășurare sâmbătă, împreună cu cea a oglinzii sale principale, iar acum se află în configurația sa finală pentru a putea începe, în puțin peste cinci luni, explorarea cosmosului, scrie AFP.

Telescopul spatial James WebbFoto: NASA

Oglinda principală emblematică a telescopului măsoară aproximativ 6,5 metri în diametru, așa că era prea mare pentru a încăpea într-o rachetă când a decolat acum două săptămâni. Prin urmare, cele două laturi au fost pliate.

Prima dintre aceste două aripi a fost desfășurată vineri, iar cea de-a doua a fost deschisă sâmbătă dimineața, conform planificării, a spus NASA.

„Sunt mișcat”, a spus Thomas Zurbuchen, șeful misiunilor științifice la NASA, în direct prin video. „Ce pas extraordinar.”

Desfășurarea unui astfel de telescop în spațiu, nu numai a oglinzilor sale, ci și a scutului său termic la începutul acestei săptămâni, a fost o procedură extrem de periculoasă care nu a fost efectuată niciodată în trecut.

Astronomii din întreaga lume pot răsufla ușurați astăzi, deoarece misiunea pare acum foarte reușită.

Cu toate acestea, înainte de a fi operațional, telescopul va trebui să atingă în continuare orbita sa finală la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, iar instrumentele științifice vor trebui să continue să se răcească înainte de a fi calibrate foarte precis.

Cel mai puternic observator spațial proiectat vreodată,James Webb trebuie să facă posibilă observarea primelor galaxii, formate la doar aproximativ 200 de milioane de ani după Big Bang.