​Chinezii de la Xiaomi au avut la standul de la târgul Mobile World Congress, pe lângă telefoane, aspiratoare și trotinete, un exponat mai special: un câine robotic de 14 kg greutate denumit CyberDog. Câinele metalic este un prototip, dar planul este ca robotul să fie perfecționat pentru a putea transporta greutăți de până la 3 kg și pentru a fi folosit în mai multe moduri.

Robotul Xiaomi CyberDogFoto: Hotnews

CyberDog are 77 cm lungime și nu arată precum un câine obișnuit, părând chiar puțin amenințător. Au fost și oameni care, privindu-l la standul de la Barcelona, au spus că seamănă cu un păianjen.

Multe companii au anunțat în ultimii ani proiecte de robotică și cei mai optimiști credeau că vom fi înconjurați de mulți roboți care ne vor ajuta în diverse lucruri din viața de zi cu zi. Nu a fost așa, fiindcă roboții performanți sunt greu de construit și costă enorm.

Cei mai cunoscuți câini robotci sunt cei concepuți de Boston Dynamics.

Versiunea adusă la MWC de Xiaomi este prototip și nu are toate funcționalitățile anunțate acum câteva luni. Scopul este ca pe viitor, CyberDog să poată fi folosit pe post de ”animal de companie” electronic, să poată ajuta și persoanele cu handicap sau să fie utilizat pentru căutări după dezastre naturale.

În versiunea avansată, compania spune că acest câine robotic poate face salturi spectaculoase și poate alerga cu viteza de 11 km/h. În varianta finală va recunoaște și fețele oamenilor și răspunde la comenzi vocale, având procesor puternic, camere video și posibilitatea de a evita obstacolele.

Compania a dat vara trecută detalii despre CyberDog, spunând că vor fi construite într-o primă fază 1.000 de unități. A fost comunicat și un preț de 1.500 dolari, însă este valabil pentru dezvoltatorii care vor să lucreze pentru a crea diverse aplicații pentru robot, fiind vorba despre un proiect deschis.