Robotul-șahist i-a rupt degetul partenerului de șapte ani la Moscova, dar băiatul a fost capabil să revină în turneu a doua zi cu degetul imobilizat. Însă au fost situații în care roboții au băgat oameni în spital, au blocat traficul rutier sau au provocat accidente fatale.

Topio, robotul care juca ping-pong în 2009Foto: Wikipedia

Educatorul Fatty și-a trimis victima la spital În 2016, robotul numit „Fatty” sau „Little Chubby” a devenit brusc haotic la China High-Tech Fair din Shenzen. Robotul menit să fie educator pentru copii, lăsat nesupravegheat un moment, s-a hotărât să creeze panică.

S-a năpustit în geamul standului, l-a făcut țăndări și cioburile au rănit un om care a trebuit dus la spital pentru copci.

Robotul a afișat ulterior o amară dezamăgire:

Personalul robotic a dat mai mult de lucru oamenilor

Hotelul Henn na din Japonia, primul din lume robotizat, a trebuit să „concedieze” în 2019 jumătate din cei 243 de roboți. Asistentul de cameră Churi confunda des sforăitul cu o comandă vocală, iar oaspeții s-au plâns repetat că erau treziți în toiul nopții ca să vadă în pragul ușii o siluetă în formă de lalea care-i ruga să repete comanda.

Robotul-recepționist se chinuia să răspundă unor întrebări simple, iar manipulatorii de bagaje rămâneau blocați pe coridoare. Ca urmare, personalul uman a făcut ore suplimentare ca să suplinească roboții.

Evadatul Roomba

În ianuarie, un aspirator-robot a fugit dintr-un hotel Travelodge din Cambodgia și a dispărut două zile.

Personalul a spus că aspiratorul curăța lobby-ul când nu s-a oprit la ușa deschisă, cum era programat, și a dispărut în libertate.

Asistentul managerului a declarat pe o rețea socială: „Îmi lipsește micuțul meu prieten”. Urările de bine nu au întârziat să apară, oamenii spunând că roboțelul se va bucura de călătorie „întrucât nu are prădători naturali”.

Din fericire, Roomba fost găsit sub un tufiș de un măturător și redat familiei sale de roboței.

Asistenții pentru conducere autonomă au făcut prăpăd prin parcări

Autoritățile federale americane investighează Tesla pentru funcția Autopilot după ce 16 automobile electrice au avariat vehicule de urgență în parcări din 2018 până în 2022. Rezultatele au fost tragice: 15 răniți și un decedat.

=Autoritățile au spus că dovezile criminalistice au arătat că mai toți șoferii aveau mâinile pe volan și foloseau Autopilotul conform instrucțiunilor.

În februarie, Tesla a rechemat 54.000 de vehicule pentru că programul de conducere autonomă le lăsa să treacă de semnele Stop fără să oprească pe loc.

Un robot plimbăreț a blocat o stradă 45 de minute

Promobot, un robot rusesc care învață singur, a scăpat de două ori dintr-un centru de cercetări după ce a învățat să treacă de piedici. Capabil să învețe din experiențe proprii, el testa posibilitățile de trecere de obstacole când a găsit deschisă ușa care trebuia să-l țină înăuntru.

Robotul a profitat de oportunitate ca să fugă de opresori și s-a strecurat prin centrul de testare până a ajuns în lumea liberă. Din păcate pentru el, n-a făcut decât 50 de metri până l-au lăsat bateriile când traversa o stradă.

Inginerilor le-au trebuit 40 de minute ca să constate că lipsește și l-au găsit blocând traficul și pozând pentru fotografii. El mai evadase în acea lună și se plimbase prin curtea centrului.

Surse: News Upday, en.people.cn