Volvo a prezentat date despre cel mai mare SUV full-electric al mărcii, model denumit EX90 care va fi lansat în 2023. Compania spune că va fi printre cele mai sigure mașini produse vreodată. Cu tehnologia Lidar, mașina va putea depista pietonii chiar și noaptea, de la 250 m distanță. Un sistem va monitoriza atenția șoferului, și-l va avertiza dacă nu se uită suficient la drum. Mașina va putea frâna singură și va putea vira automat, pentru a evita obstacolele.

LIDAR pe VolvoFoto: Volvo

EX90 va fi cel mai mare SUV full-electric al mărcii și va avea în premieră tehnologia Lidar (laser) care, spune compania, va putea reduce cu 15-20% probabilitatea producerii de accidente cu consecințe grave. Cu ajutorul pulsurilor laser va putea fi măsurată instant și cu maximă precizie distanța față de orice obstacol.

Mașina, spre exemplu, va putea detecta că este un pieton pe carosabil de la distanța de 250 m, chiar dacă este noapte și vehiculul are viteză mare.

Sistemul complex de monitorizare a condusului este compus din opt camere video, cinci radare și 16 senzori ultrasonici. Sistemul lidar face o „hartă” a împrejurimilor mașinii și poate acționa în locul șoferului, reducând viteza vehiculului și chiar virând, pentru a fi evitat în ultima clipă un obstacol.

Compania vorbește despre un „scut invizibil de siguranță” în jurul mașinii, dar adaugă că tehnologia de ultimă oră va funcționa și la interior, unde un sistem cu două camere video va monitoriza șoferul (și mai ales privirea acestuia) și va putea vedea când conducătorul auto începe să-și piardă atenția.

Sistemul va putea „vedea” când șoferul își ia mai des ochii de la drum și monitorizează și modul în care șoferul mișcă volanul, pentru a determina dacă acesta a obosit și nu prea mai este atent la drum.

Volvo îl numește „sistem de înțelegere a șoferului”.

Surse: Volvo Cars, Autocar UK, Automotive News