NASA a anunțat miercuri noua dată, 14 noiembrie, pentru a încerca să lanseze mega-racheta sa spre Lună, în cadrul misiunii Artemis 1, potrivit AFP.

Artemis 1 pe rampa de lansareFoto: NASA

Precedentele lansări planificate, la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, au fost anulate în ultimul moment din cauza unor probleme tehnice.

Apoi, la sfârșitul lunii septembrie, racheta SLS, cea mai puternică rachetă construită vreodată de agenția spațială americană, a fost pusă înapoi în hangarul său de la Centrul Spațial Kennedy pentru a o proteja de uraganul Ian, care a devastat părți din Florida.

Noua fereastră de lansare de 69 de minute se va deschide în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, la ora 04:07 GMT, a precizat NASA.

De asemenea, au fost stabilite două date de rezervă, 16 și 19 noiembrie.

Racheta SLS este în curs de dezvoltare de mai bine de un deceniu și nu a mai zburat niciodată.

Artemis este noul program emblematic al NASA, care are ca scop întoarcerea oamenilor pe Lună și trimiterea primei femei și a primei persoane de culoare acolo.

La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea la bord un astronaut

Pentru această primă misiune, Orion se va aventura până la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă cu echipaj de până acum.

Obiectivul principal este de a testa scutul său termic, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.