Cea mai mare structură pusă vreodată pe orbită, Stația Spațială Internațională (ISS), care are 25 de ani, este un model de cooperare internațională, în special între ruși și americani.

stația spațială internaționalăFoto: Dimazzzel | Dreamstime.com

AFP ne prezintă cinci lucruri de știut despre acest laborator spațial de mărimea unui teren de fotbal, către care Rusia intenționează să trimită o nouă navă spațială pentru a o înlocui pe cea avariată de impactul cu un micrometeorit.

Ce este ISS?

Fiind plasată pe orbită la o altitudine ce variază între 319,6 km și 346,9 km, este o structură artificială din spațiu care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ.

Acest laborator spațial este folosit pentru a studia Pământul și sistemul solar, pentru a efectua experimente în imponderabilitate, în special în medicină, și pentru a pregăti misiuni de explorare spațială.

Lansată în 1998 la bordul unei rachete rusești, stația a fost construită modul cu modul, la un cost de aproximativ 100 de miliarde de dolari, în mare parte suportat de Statele Unite.

Aflată la patru ore de zbor de Pământ, ISS este deservită de un american și doi ruși de la 2 noiembrie 2000. Echipele se rotesc la fiecare patru-șase luni.

Ce organizații operează Stația Spațială Internațională?

Acest parteneriat internațional implică cinci agenții spațiale din 15 țări: Rusia (Roscosmos), Japonia (Jaxa), Statele Unite (NASA), Europa (ESA) și Canada (CSA).

Ca dimensiuni, ISS măsoară 108,5 metri în lungime, 72,8 metri în lăţime şi 20 de metri în înălţime și cântărește 400 de tone. Opt nave spațiale se pot andoca acolo simultan.

La bordul navei se află întotdeauna cel puțin o echipă internațională de șapte astronauți. Ocupanții locuiesc în șase module.

Logistică

Aprovizionarea este asigurată de nave cargo rusești (Progress) și americane (SpaceX și Cygnus).

În caz de urgență, repatrierea este asigurată de nava rusă Soyuz (3 locuri) sau de nava americană Crew Dragon (4 locuri). Navele care îi transportă pe astronauți rămân andocate pe durata misiunii lor.

Rusia va trimite o capsulă Soiuz fără echipaj pe data de 20 februarie pentru a aduce pe Terra doi cosmonauți ruși și un astronaut american ce se află pe Stația Spațială Internațională. Cei trei ar fi trebuit să revină pe Terra în martie cu capsula care i-a transportat acolo, însă capsula a fost avariată după o scurgere apărută în decembrie.

Sergey Prokopyev, Dmitri Petelin și Frank Rubio au sosit la bordul ISS pe 21 septembrie 2022 cu ajutorul capsulei MS-22 și ar fi trebuit să revină cu ea pe Terra în martie 2023.

În afară de cei trei, la bordul stației mai sunt patru astronauți: Nicole Mann și Josh Cassada (SUA), Koichi Wakata (Japonia) și Anna Kikina (Rusia).

Viața astronauților

Zilele astronauților sunt organizate meticulos: se trezesc la ora 06:00, stingerea la 22:30. Între timp, sunt opt până la zece ore de experimente științifice, două ore de activitate fizică obligatorie - pentru a evita epuizarea mușchilor - și trei ore de timp liber. Sâmbătă, curățenie și întreținere. Duminica, odihnă.

În orice moment se desfășoară aproximativ 200 de experimente științifice, inclusiv toate experimentele în imponderabilitate care sunt imposibil de realizat pe Pământ.

Pentru a dormi, astronauții se îmbracă în saci de dormit care sunt depozitați pe verticală.

Există foarte puțină apă la bord: pe lângă apa adusă de pe Pământ, restul este extrasă din aer și urină. Apa este purificată și utilizată pentru alimente liofilizate.

Un viitor incert

Atât NASA, cât și ESA vor să continue aventura până în 2030, dar rușii au anunțat în iulie că se vor retrage „după 2024”. Nimic nu este încă oficial.

Situația din Ucraina nu este străină de acest anunț, chiar dacă Moscova lăsase deja să se înțeleagă că va pleca pentru a-și construi propria stație orbitală.

În cazul în care Rusia ar pleca, americanii ar trebui să preia singură responsabilitate pentru realimentarea și menținerea pe orbită a stației, care se apropie în mod constant de Pământ.

După 2030, ISS va fi prăbușită în ocean. Se așteaptă ca acesta să fie înlocuit de stații private. NASA a investit deja în mai multe dintre aceste proiecte, care ar putea fi utilizate pentru cercetare științifică și tehnologică, precum și pentru turism. De data aceasta, fără Rusia.

foto: Dreamstime