O pastilă care vibrează în intestine, o alta care urmărește unde lucrurile merg prost: oamenii de știință au găsit recent noi modalități de a trata mai bine problemele intestinale, fără a folosi medicamente, ci mai degrabă roboți mici de înghițit - un domeniu de cercetare în plină dezvoltare, potrivit AFP.

Laborator medicalFoto: Abed Rahim Khatib | Dreamstime.com

Un studiu publicat luni în revista Nature electronics a detaliat funcționarea unei pastile care, odată ingerată, poate fi urmărită de-a lungul traseului său cu o precizie de 5 până la 10 milimetri.

Un astfel de dispozitiv ar face posibilă identificarea părții din tractul digestiv care cauzează încetinirea mișcărilor intestinale, mult mai ușor decât dacă s-ar merge la spital pentru o radiografie sau o colonoscopie.

„Dacă se poate examina sănătatea intestinelor cu ajutorul acestui tip de robot de mici dimensiuni (...), va fi de mare ajutor pentru gastroenterologi, care trebuie să facă multe teste invazive” în prezent, a declarat pentru AFP Saransh Sharma, cercetător la Universitatea Caltech și coautor al studiului.

Acest lucru le va permite „să obțină o mulțime de informații esențiale pentru diagnosticul și propunerea de tratament”, a explicat el.

Dispozitivul este format dintr-o pastilă de 20 de milimetri lungime și 8 milimetri în diametru și un dispozitiv care rămâne în afara corpului și care emite un câmp electromagnetic, iar în funcție de distanța la care se află trimite această valoare către un computer sau un telefon prin Bluetooth.

Acest lucru face posibilă determinarea locației exacte a pilulei.

Aceasta a fost testată pe porci, a căror anatomie este similară cu cea a oamenilor. Cercetătorii speră să poată efectua teste clinice pe oameni în „câțiva ani”, potrivit lui Saransh Sharma.

foto: Dreamstime