SpaceX, compania lui Elon Musk, urma să lanseze luni dimineața devreme următoarea echipă a Stației Spațiale Internaționale pe orbită, un astronaut din Emiratele Arabe Unite și un cosmonaut rus urmând să se alăture celor doi membri ai echipajului NASA pentru acest zbor, potrivit Reuters.

Stația spațialăFoto: RAMON ANDRADE 3DCIENCIA / Sciencephoto / Profimedia

Vehiculul de lansare al SpaceX, format dintr-o rachetă Falcon 9 și o capsulă Crew Dragon operată în mod autonom, denumită Endeavour, urma să decoleze la ora 1:45 EST (0645 GMT) de la Centrul Spațial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.

Cei patru membri ai echipajului ar trebui să ajungă la Stația Spațială Internațională (ISS) aproximativ 25 de ore mai târziu, marți dimineață, pentru a începe o misiune de șase luni în microgravitație la bordul laboratorului orbital aflat la aproximativ 420 km deasupra Pământului.

Desemnată Crew 6, misiunea marchează cea de-a șasea echipă pe termen lung pe ISS pe care NASA o transportă la bordul SpaceX de când compania privată fondată de Musk a început să trimită astronauți americani pe orbită în mai 2020.

NASA a declarat că revizuirea pregătirii pentru lansare a misiunii a fost finalizată sâmbătă și că zborul a primit „undă verde” pentru a trece la decolare așa cum a fost planificat.

„Toate sistemele și vremea arată bine pentru lansare”, a scris Musk pe Twitter duminică.

Cel mai recent echipaj al ISS este condus de comandantul misiunii Stephen Bowen, în vârstă de 59 de ani, un fost ofițer de submarin al Marinei americane care a înregistrat peste 40 de zile pe orbită, fiind veteran a trei zboruri cu naveta spațială și a șapte ieșiri în spațiu.

Colegul astronautului NASA Warren „Woody” Hoburg, 37 de ani, inginer și aviator desemnat ca pilot al echipajului 6, va efectua primul său zbor în spațiu.

Misiunea Crew 6 se remarcă, de asemenea, prin includerea astronautului din Emiratele Arabe Unite Sultan Alneyadi, 41 de ani, doar a doua persoană din țara sa care zboară în spațiu și prima care participă la o misiune de pe teritoriul SUA ca parte a unui echipaj pentru stația spațială.