Misiunea spațială Artemis 2, care va duce un echipaj de astronauți în jurul Lunii pentru prima dată din 1972, este programată pentru noiembrie 2024, a anunțat marți NASA, potrivit AFP.

programul ArtemisFoto: Profimedia Images

Calendarul a fost posibil datorită succesului misiunii Artemis 1, care s-a încheiat în decembrie, după puțin peste 25 de zile petrecute în spațiu.

Nava spațială Orion, care nu a avut pe nimeni la bord pentru acest prim zbor de testare, a fost propulsată de noua rachetă SLS - cea mai puternică din lume - și a orbitat cu succes în jurul Lunii înainte de a se întoarce pe Pământ.

Analiza detaliată a misiunii este încă în curs de desfășurare, a declarat administratorul asociat al Nasa, Jim Free, într-o conferință de presă. Dar rezultatele inițiale ar trebui să permită decolarea celei de-a doua misiuni Artemis „la sfârșitul lunii noiembrie 2024”, a spus el. Adică la mai mult de un an și jumătate distanță.

Nasa urmează să-i anunțe în acest an cei patru norocoși care vor forma echipajul Artemis 2. Tot ceea ce se știe este că un canadian va fi printre ei. Aceștia vor zbura în jurul Lunii - fără a aseleniza - într-o misiune de zece zile.

Apoi urmează Artemis 3, care va duce astronauți pe suprafața lunară. Această misiune este programată oficial pentru 2025, deși calendarul nu ar putea fi mai nesigur.

„Întotdeauna am prevăzut o perioadă de aproximativ 12 luni” între Artemis 2 și 3, a repetat marți Jim Free. Dar el a subliniat imediat că cea de-a treia misiune va depinde de finalizarea unui număr de elemente critice aflate în prezent în curs de dezvoltare.

„Avem nevoie de un sondă de aterizare” și „va trebui să avem costumele spațiale” pentru explorarea suprafeței lunare, a spus Free.

Programul Artemis urmează să trimită pe Lună prima femeie și prima persoană de culoare, în timp ce programul Apollo a dus pe Lună 12 bărbați, toți albi.

Artemis, în mitologia greacă, este sora geamănă a lui Apollo și o zeiță asociată cu Luna.

Obiectivul NASA este de a stabili o prezență durabilă pe Lună, prin construirea unei baze pe suprafața acesteia și a unei stații spațiale pe orbita ei.

Învățând să trăiască pe Lună, astronauții și NASA vor testa toate tehnologiile necesare pentru o călătorie și mai complexă: un echipaj care va merge pe Marte și se va întoarce.