Cea mai puternică rachetă creată vreodată, Starship, dezvoltată de SpaceX pentru călătorii spre Lună și Marte, va rămâne la sol în timp ce compania va efectua zeci de modificări cerute vineri de autoritatea de reglementare americană, la mai bine de patru luni după ce a explodat în zbor, potrivit AFP.

distrugeri cauzate de lansarea starshipFoto: Patrick T. Fallon / AFP / Profimedia Images

Șaizeci și trei de modificări, printre care crearea de noi piese „pentru a evita scurgeri și incendii”, corectarea unor elemente ale rampei de lansare și efectuarea mai multor teste, sunt necesare, a anunțat agenția americană care supraveghează aviația, FAA, după luni de examinări.

La 20 aprilie, echipele SpaceX au detonat în mod deliberat racheta pe cerul Texasului, la patru minute după o decolare defectuoasă. Lansatorul nu se desprinsese, iar mai multe motoare avuseseră probleme. Mingea de foc a creat un nor de praf care a căzut pe un oraș aflat la kilometri distanță.

Cu toate acestea, patronul Elon Musk și-a felicitat echipele, sperând că se pot învăța multe din acest eșec.

Dar o anchetă a fost rapid deschisă de autoritatea de reglementare, ea însăși ținta unor acuzații din partea asociațiilor care au afirmat că nu a făcut suficient pentru a proteja mediul.

În timp ce ancheta FAA s-a încheiat, baza texană a SpaceX din Boca Chica nu va relua prea curând zborurile, potrivit autorității de reglementare americane.

Citește și: