Un articol al prestigioasei reviste NewScientist realizeaza o sinteza a evenimentelor din domeniul zborurilor spatiale care au suscitat cel mai mult interesul presei de popularizare a stiintei in anul 2008. Iata unele dintre aceste momente remarcabile ale anului 2008.

NASA la aniversarea a 50 de ani

Ajunsa la 50 de ani, NASA a anuntat ca se pregateste pentru inchiderea unui capitol glorios al existentei sale. Astfel, a fost anuntat programul final al ultimelor zboruri ale navetelor spatiale actuale. Ultima misiune a navetei spatiale va avea loc pe data de 31 mai, in anul 2010, cand Endeavour va transporta aparatura si piese de schimb catre Statia Spatiala Internationala.

Navetele spatiale americane au o poveste de aproape trei decenii. Prima – naveta Columbia, a plecat in prima sa misiune in data de 12 aprilie a anului 1981. Au fost apoi realizate alte patru navete – Atlantis, Challenger, Discovery si Endeavour. Dintre acestea au ramas doar 3, dupa disparitia navetelor Challenger in 1986 si Columbia in 2003. Activitatea de pana acum a navetelor a insemnat fara indoiala un pas enorm pentru omenire in studierea spatiului cosmic.

Anuntarea ultimelor zboruri ale navetelor a fost insotita si de anuntul aparitiei unor probleme la testele viitoarei generatii de rachete care le vor inlocui. Cercetatorii au detectat aparitia unor vibratii periculoase la viitoarele rachete transportoare Ares, care ar putea pune in pericol siguranta astronautilor si misiunilor viitoare. De aceea termenul la care rachetele Ares ar putea deveni operative a fost mutat in anul 2015.

Apare astfel o pauza de cinci ani intre retragerea navetelor actuale si intrarea in activitate a viitoarelor rachete, pe care NASA va trebui sa o rezolve. Aceasta dezbatere a fost considerata de interes national in Statele Unite si a fost tratata si de catre candidatii de atunci la Casa Alba in timpul campaniei electorale.

In ceea ce priveste programul misiunilor NASA spre Marte, anul 2008 a adus misiunea Phoenix. Iar punerea in practica a planurilor intoarcerii pe Luna a continuat.

Informatii privind cele mai semnificative misiuni NASA ale anului 2008 le puteti gasi la http://www.nasa.gov/externalflash/yir2k8/index.html

China si India, noile puteri spatiale

Anul 2008 a insemnat si cresterea rolului noilor puteri asiatice in cucerirea spatiului. Dupa ce anul trecut Japonia si China lansasera sonde spatiale spre Luna, la finele lunii octombrie a acestui an si India trimitea spre orbita lunara misiunea Chandrayaan-1 (http://www.isro.org/Chandrayaan/htmls/home.htm). Misiunea este si un exemplu de cooperare internationala intre India si NASA - la bordul sondei indiene s-au aflat si 2 aparate ale agentiei spatiale americane.

Alaturi de astronautii americani si cosmonautii din Rusia si din fostul spatiu sovietic, anul 2008 a fost martorul primului „Taikonaut” chinez care a iesit in spatiul cosmic, imbracat intr-un costum spatial realizat 100 la suta in China.

http://news.xinhuanet.com/english/2008-09/27/content_10121998.htm

Europa. Astronauti – posturi la concurs.

Cautam tineri talentati, inteligenti, dornici de aventura, care sa doreasca sa plece in lungi calatorii!

Asa ar putea suna anuntul Agentiei Spatiale Europene, care a inceput in luna mai a anului 2008 o campanie foarte activa de recrutare si instruire a viitorilor astronauti. Tintele viitorilor astronauti vor fi Statia Spatiala Internationala, Luna si, poate, chiar si planeta Marte. Concursul a fost deschis timp de o luna tinerilor cu varste cuprinse intre 27 si 30 de ani din cele 17 state membre ale Agentiei Spatiale Europene. Anuntul cauta atat cercetatori si ingineri, cat si piloti, care vor trebui sa inlocuiasca actuala generatie de astronauti europeni, a caror varsta medie este de 50 de ani. http://www.esa.int/esaCP/SEM3TR0YUFF_index_0.html

Misiunile semnificative ale Agentiei Spatiale Europene din anul 2008 includ si lansarea cu succes a primei nave de transport catre Statia Spatiala Internationala. Aceasta nava robotizata ar putea fi tranformata in viitorul apropiat si in nava care ar putea transporta astronauti. http://www.esa.int/esaCP/SEMSFJM5NDF_index_0.html

Zborurile si turismul spatial – pasi spre aparitia pietei libere

Anul 2008 a insemnat pentru compania Virgin Galactic testarea cu succes a unui transportor al vehiculelor spatiale, numit WhiteKnightTwo. Acesta ar urma sa duca la o altitudine de 15 mii de metri un vehicul spatial care va fi ridicat de aici pe orbita cu ajutorul unei rachete. Pentru minutele de gravitatie zero, primii doritori vor plati 200,000$. http://www.virgingalactic.com/htmlsite/news.php

Dar Virgin Galactic are deja un concurent, in compania californiana XCOR Aerospace. Aceasta a anuntat ca un bilet in viitoarea sa nava spatiala de 2 locuri va costa 95,000$. http://www.xcor.com/press-releases/2008/08-03-26_Lynx_suborbital_vehicle.html

Statia Spatiala Internationala

Anul 2008 a adus Statiei Spatiale Internationale noi laboratoare, fabricate in Europa si Japonia, doua noi dormitoare si un dispozitiv de reciclare a urinei.

La bordul Statiei Spatiale Internationale, rachetele Soyuz au adus in anul 2008 a doua generatie de astronauti in spatiu – primul fiind Serghei Volkov, fiul cosmonautului sovietic Alexander Volkov. http://science.hotnews.ro/stiri-spatiul-4794997-urmele-tatilor-prima-intalnire-celei-doua-generatii-descoperitori-spatiului.htm

Stirea din Newscientist poate fi gasita la:

http://www.newscientist.com/article/dn16353-2008-the-year-in-spaceflight.html