Australia a lansat o competitie de milioane de dolari pentru construirea unei noi generatii de roboti militari. Proiectul castigator trebuie sa-i ajute pe soldati sa lupte, in zonele urbane de conflict, avand controlul armelor de la distanta, au anuntat oficiali din Ministerul Apararii, citati de BBC. Scopul noii armate este de a reduce accidentele care au loc in zonele urbane, unde luptele sunt imprevizibile si foarte periculoase.

Competitia este derulata de Organizatia australiana de Stiinta si Tehnologie a Apararii, in parteneriat cu armata SUA. Guvernul vrea sa dezolte "un sistem inteligent si complet autonom", capabil sa efectueze misiuni de supraveghere cu un mare grad de dificultate. Inalti functionari din Canberra si-au exprimat speranta ca robotii neinarmati sa faca o parte din "treaba murdara" a armatei, in teatre de operatiuni foarte periculoase. In cele din urma, obiectivul viitoarei armate de roboti este sa fie trimisa pe campul de lupta pentru a nimici inamicul.

Granturi de cercetare de 1,6 milioane de dolari au fost oferite competitiei comune dezvoltate de Australia si America. Cinci aplicanti vor fi invitati sa-si prezinte ideile la conferinta ce va avea loc in Brisbane, in noiembrie anul viitor. Inainte de a ajunge la aceasta etapa, participantii vor trebui sa dovedeasca faptul ca prototipurile indeplinesc anumite cerinte, la o baza din sudul Australiei. Robotii vor fi analizati de un grup international de experti militari.