Structura chimica detaliata a unei molecule a fost captata pentru prima data intr-o imagine, au anuntat cercetatorii de la IBM Research Zurich, potrivit BBC. Desi profilul tubular al moleculei de carbon a fost conturat pana acum folosind tehnici similare, noua metoda a reusit sa scoata in evidenta si legaturile chimice.

Intelegerea structurii moleculare la acest nivel este foarte importanta si poate ajuta la proiectarea multor lucruri la scara moleculara, in special din industria nanotehnologiei sau cea farmaceutica.

Studiul specialistilor de la IBM a fost publicat in prestigioasa revista Science. Este vorba de aceeasi echipa de cercetatori care, in iulie, a reusit sa masoare incarcatura unui singur atom.

In ambele cazuri, oamenii de stiinta au folosit un microscop de forta atomica, cunoscut sub numele de AFM (atomic force microscope).

Leo Gross, liderul echipei de cercetare, a declarat pentru BBC ca se va incerca utilizarea noii tehnici pentru obtinerea unei imagini asupra structurii moleculei, in cel mai detaliat mod posibil, iar aceste descoperiri vor ajuta in special domeniul "electronicii moleculare", de mare potential in viitor, unde moleculele vor servi drept tranzistori.

Desi metoda abordata poate trasa legaturile chimice ale substantelor, nu se poate face inca deosebirea intre doi atomi ai unor substante diferite. Din aceasta cauza, echipa intentioneaza sa combine noua tehnica cu o alta descoperire similara, si anume microscopul de scanare cu efect de tunel, pentru a determina daca prin cele doua metode se poate deduce natura fiecarui atom din imaginile captate cu microscopul AFM.

Daca se vor dovedi un succes, descoperirile lor ar putea ajuta domeniul chimiei, mai ales chimia sintetica, care se ocupa cu crearea de medicamente.