O echipa de oameni de stiinta britanici a aratat duminica faptul ca ochii unei specii de crevete urias ce traieste in Marea Bariera de Corali ar putea reprezenta cheia pentru obtinerea unui nou tip de DVD player ultra-performant. Acesti creveti vad in 12 culori primare, de patru ori mai multe decat oamenii, si pot detecta directiile de oscilare ale undelor luminoase, scrie Reuters.

Cercetatorii britanici de la universitatea din Bristol au reusit sa descifreze mecanismul dupa care functioneaza ochii acestor vietuitoare marine si au descoperit similaritati cu tehnologia utilizata in fabricarea unitatilor de citire a CD-urilor sau DVD-urilor. Dispozitivele fabricate la ora actuala folosesc celule fotosensibile ce rotesc planul de polarizare al luminii, la fel ca si ochii crevetelui urias. Diferenta consta in faptul ca ochiul crevetelui poate lucra de-a lungul intregului spectru luminos vizibil, de la infrarosu la ultraviolet, in timp ce unitatile CD si DVD functioneaza cu o singura culoare.

Astfel, implementand intr-un DVD player posibilitatea de citire a informatiei prin mai multe culori, s-ar obtine un dispozitiv capabil sa prelucreze mult mai multa informatie decat unul conventional.