La Exeter, in Marea Britanie, a fost dezvoltat un prototip de imprimanta 3D (3D printer) care poate realiza mici figurine 3D, construindu-le strat cu strat. Imprimantele 3D sunt folosite in industrie pentru realizarea de mici piese din plastic sau metal, iar britanicii care au creat imprimanta cu ciocolata considera ca au construit un aparat ce va deveni atractiv pentru consumatorul de rand si pentru companiile mai mici.

Mici litere 3D realizate cu imprimanta englezilorFoto: Captura YouTube

Pornind de la imagini dintr-o baza de date sau de la unele create special de utilizator, imprimanta creata in Regatul Unit poate "printa" mici figurine 3D din ciocolata. Desi vorbim de un prototip, creatorii dispozitivului intrevad aplicatii practice in restaurante, cofetarii sau alte unitati unde sunt produse dulciuri in cantitati mari. Numarul imprimantelor capabile sa creeze obiecte tridimensionale a crescut mult in ultimul deceniu, insa sunt folosite materiale precum metalul si plasticul pentru a face diverse obiecte de uz industrial.

Imprimanta construieste strat cu strat obiectele tridimensionale, insa marea diferenta este ca foloseste ciocolata in loc de cereneala. Printarea unui obiect dureaza cateva minute.

Nu s-a gasit insa o aplicatie care sa faca aceste imprimante interesante si pentru publicul larg sau pentru companiile mai mici, insa cei de la Exeter spun ca folosirea ciocolatei, un ingredient foarte popular, le va face interesante pentru oameni care nu le-au luat in seama inca.

Creatorii imprimantei spun ca ciocolata nu e un ingredient cu care se lucreaza usor fiindca trebuie mentiinuta o anumita temperatura astfel incat ea sa nu fie nici prea moale, nici prea tare, ci o temperatura la care sa poate fi modelata in mod corespunzator, Liderul de proiect mai spune ca aceasta imprimanta poate realiza figurine foarte bine finisate, iar un avantaj este si faptul ca cele care nu au iesit bine pot fi...mancate.

Echipa lucreaza acum la o interfata mai prietenoasa pentru utilizatorul de rand si se doreste crearea pe internet a unei baze cu diverse desene 3D de obiecte create de useri care pot apoi fi descarcate de altii si "printate" tridimensional.

Cu timpul si imprimantele 3D vor deveni mai ieftine, iar daca vor veni cu aplicatii atragatoare pentru publicul larg, vor ajunge sa devina populare.