Cercetatorii rusi vor preleva in decembrie primele esantioane din misteriosul lac Vostok, aflat la aproape patru kilometri sub gheata Antarcticii, a declarat miercuri directorul expeditiei rusesti, Valeri Lukin, citat de agentia Interfax, preluata de AFP.

Dupa doua decenii de foraj, o echipa de cercetatori rusi a reusit sa atinga duminica acest lac izolat cu o vechime de sute de mii de ani.

"In decembrie 2012, in cursul verii din Antarctica, vom preleva esantioane de gheata si le vom analiza", a spus Lukin.

"Cand vom efectua analizele acestei ape, vom spune ce despre ce e vorba", a adaugat el, refuzand pentru moment orice speculatie legata de posibilele descoperiri.

"Pentru mine, faptul ca am atins acest lac este comparabil cu primul zbor in spatiu", realizat in 1961 de cosmonautul sovietic Iuri Gagarin, a adaugat el.

Acest lac de apa pura cu o lungime de 250 de kilometri si o latime de 50 de km ar putea contine forme de viata necunoscute pana in prezent.

Lucrarile de foraj au inceput in 1989, obiectivul fiind efectuarea unor studii de paleoclimatologie. De-abia ulterior cercetatorii rusi au descoperit ca se afla un lac chiar sub locul unde efectuau lucrarile de foraj, potrivit Institutului rusesc de cercetari stiintifice pentru Arctica si Antarctica.

Intrerupte la inceputul anilor 1990, operatiunile au fost reluate in 1996 inainte de a fi suspendate din nou in 1998, in urma apelurilor comunitatii internationale, ingrijorata de o posibila catastrofa ecologica din cauza utilizarii unor tehnologii putin adaptate la aceste lucrari delicate. Forajul a fost reluat in 2006.

Dupa anuntul facut luni, potrivit carora rusii au atins lacul Vostok, oamenii de stiinta francezi si britanici si-au manifestat rezerva fata de interesul acestui foraj, declarandu-se mai degraba ingrijorati de riscurile de poluare.