​Cel mai adanc loc din oceanele Terrei, Groapa Marianelor, este dezolant, izolat si iti lasa impresia ca ai fi pe alta planeta, povesteste regizorul James Cameron care a devenit luni al treilea om ce ajunge in acel loc extrem. Cameron spune ca a vazut cateva animale marine adaptate pentru a supravietui acelui loc unde presiunea este extraordinar de mare.

Intra in articol pentru a vedea imagini din timpul expeditieiFoto: Captura YouTube

"E un loc vast pe care ne va fi greu sa-l intelegem", spune James Cameron care explica faptul ca, din cauza presiunii extreme de la 11.000 de metri adancime, micul submarin isi reduce dimensiunile cu circa 7 cm. "Sfera in care ma aflam isi micsora dimensiunile, chiar si fereastra pe care priveam venea spre mine", explica regizorul conditiile cu totul speciale din Groapa Marianelor.

Scufundarea facuta cu un submarin in forma de torpila lung de 7 metri a durat in total sapte ore, dintre care trei ore au fost la 10.900 metri adancime. Cameron a coborat singur, fiind nevoit sa stea intr-o pozitie foarte incomoda intr-o sfera menita sa-l protejeze impotriva presiunii uriase din adancimi.

"Era o priveliste selenara, un loc dezolant, izolat, am avut un sentiment de totala izolare. Mi s-a parut ca eram cu totul rupt de omenire si ca in doar o zi m-am dus pe alta planeta si apoi am revenit", explica regizorul filmelor Avatar si Titanic care a fost sustinut de National Geographic in acesta expeditie.

Exploratorul spune ca la acea adancime exista animale, insa adaptate presiunii extreme: multe sunt albe, unele au ochi, altele nu au deloc "E o lume stranie, fara lumina si fara caldura", descrie Cameron peisajul pe care l-a vazut prin micul hublou.

Submarinul Deepsea Challenger poate cobori cu 150 metri/minut, iar Cameron a spus ca singura problema tehnica aparuta a fost la sistemul hidraulic ce controla bratul robotic cu care ar fi trebuit culese mostrele biologice si geologice din adancimi.

Cameron a lucrat sapte ani la proiect si a devenit al treilea om care ajunge in cel mai adanc punct din oceanele Terrei. Primii doi au ajuns acum 52 de ani: elvetianul Jacques Piccard si americanul Don Walsh.