​Un microscop ultra-performant a detectat pe corpul uneia dintre cele mai cunoscute mumii, Otzi, cele mai vechi urme de sange descoperite vreodata, urme datand de acum 5.300 de ani, scrie The Telegraph. Otzi, poreclit "Omul Gheturilor" este o mumie extraordinar de bine conservata descoperita acum doua decenii intr-un ghetar la granita italo-austriaca. A fost intens studiat si se stiu despre el detalii uluitoare, de la ce a mancat la ultimul pranz, pana la grupa sanguina.

Otzi, cea mai cunoscuta mumie europeanaFoto: iceman.it

Cercetatorii din Italia si Germania au folosit un microscop extrem de puternic si au putut gasi celule rosii in ranile mumiei, confirmand teoria cum ca Otzi nu a murit imediat dupa ce atacatorii au tras cu sageti in el, ci mai tarziu, dupa ce s-a mai tarat in agonie pe munte.

Tehnica folosita de ei poate ajuta si in anchetele criminalistice moderne datorita unei abordari bazata pe nanotehnologie prin care se poate spune cu exactitate cat de vechi este sangele gasit la locul crimei.

Otzi a fost descoperit in Alpii Otzal in 1991 la granita italo-austriaca. Initial austriecii l-au preluat, insa datele topografice au dovedit ca era pe teritoriul italian, astfel ca acum Otzi se gaseste la Muzeul de Arheologie din orasul italian Bolzano (regiunea Tirolul de Sud)

Otzi a fost intens studiat, s-au facut numeroase documentare si se stiu despre el mai bine decat orice om din vechime. Se cunosc detalii deosebite, de la continutul ultimului pranz, pana la grupa sanguina, iar ca trasaturi este mult mai apropiat de locuitorii din Corsica si Sardinia, decat de cei din nordul Italiei.

Otzi avea 1,59 m inaltime si 46 de ani in momentul mortii.