Foraje efectuate pe fundul marii in largul Antarcticii arata ca acest continent era acoperit de paduri tropicale in urma cu 52 de milioane de ani, relateaza AFP.

Aceste foraje efectuate in largul coastei orientale au permis recuperarea unor zacaminte fosile de polen provenind de la o padure tropicala care acoperea continentul in Eocen, in urma cu 34 - 56 milioane de ani.

Analiza moleculelor sensibile la temperatura arata ca acestea se bucurau de un mediu propice la acea epoca, cu temperaturi de circa 20 grade Celsius, a declarat Kevin Welsh, un om de stiinta australian care a participat la expeditia din 2010 si ale carei rezultate au fost acum publicate in revista britanica Nature.

"Erau paduri, nu gheata, si le mergea foarte bine", a adaugat el.

Niveluri ridicate de dioxid de carbon in atmosfera se aflau fara indoiala la originea caldurii si a absentei ghetii in Antarctica. Cantitatea de CO2 la epoca era estimata intre 990 si "cateva mii" de parti la un milion (ppm).

Astazi, rata este evaluata la circa 395 ppm si previziunile cele mai extreme publicate de Panelul interguvernamental asupra schimbarilor climatice (IPCC) mizeaza pe topirea gheturilor pana la finele acestui secol, a reamintit omul de stiinta, paleoclimatolog la universitatea din Queensland.

Aceste descoperiri sunt "foarte semnificative" pentru a intelege schimbarile climatice ce vor interveni, in special in ceea ce priveste importanta Antarcticii pentru planeta si imensele sale rezerve de apa stocate pe suprafata sub forma de gheata, a subliniat cercetatorul.