Anul 2012 a fost marcat de fenomene extreme in intreaga lume, in special in emisfera de Nord, antrenand numeroase recorduri de temperatura, o topire record a banchizei arctice si perioade de frig extrem, a anuntat miercuri Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM), citata de AFP.

Daca anul 2012 a inceput cu un episod La Nina de intensitate slaba spre moderata, care a avut drept consecinta racirea climei, cu temperaturi de pana la -50 grade Celsius in Rusia, din aprilie "temperatura medie la suprafata pamantului si a oceanelor a continuat sa creasca luna de luna", subliniaza expertii acestei agentii specializate a ONU, in declaratia anuala asupra climatului.

"Variabilitatea naturala a climei este datorata unor fenomene precum El Nino si La Nina care au efect asupra temperaturilor si a precipitatiilor la scara sezoniera si anuala dar nu pun in discutie tendinta generala de incalzire pe termen lung, generata de schimbarile climatice antropice", respectiv legate de actiunea umana, afirma secretarul general al OMM, Michel Jarraud.

Anii de la 2001 pana in 2011 fac parte dintre cei mai calzi inregistrati vreodata iar primele zece luni din 2012 fac sa se creada ca nici acest an nu va face exceptie, afirma expertii OMM.

Perioada ianuarie - octombrie 2012 se claseaza astfel "pe locul noua in randul celor mai calde observate de la inceputul masuratorilor, in 1850", potrivit organizatiei. Temperatura medie la suprafata globului pentru aceasta perioada prezinta o anomalie estimata la circa 0,45 grade Celsius peste normala calculata pentru anii 1961 - 1990 (14,2 grade Celsius).

Informatiile si cifrele definitive pentru 2012 vor fi publicate in 2013, iar OMM va publica in 4 decembrie raportul pe zece ani privind climatul mondial.

Consecinta a incalzirii climatice, banchiza Arcticii a atins in 16 septembrie minimul sezonier - 3,41 milioane de kilometri patrati, respectiv intinderea cea mai redusa de la inceputul observatiilor satelitare, afirma OMM.