Acum 13.000 de ani, o stalagmita a inceput sa se formeze intr-o pestera din statul american Oregon din picaturile de apa infiltrate prin crapaturile din stanci in timpul iernii. Mii de ani mai tarziu, o echipa condusa de cercetatori ai universitatii Oxford studiaza straturile succesive ale stalagmitei pentru a obtine informatii cu privire la schimbarile climatice si la felul in care aratau iernile in zona vestica nord-americana in urma cu mii de ani, arata blogul stiintific al Universitatii Oxford.

Stalagmite - OregonFoto: Oxford Analytica

Studiul intitulat "Variabilitatea climatului de iarna in Holocen in zona de latitudine medie a vestului Americii de Nord", a fost publicat in revista Nature Communications. Articolul este semnat de Vasile Ersek, Peter U. Clark, Alan C. Mix, Hai Cheng si R. Lawrence Edwards.

Rezultatele echipei de la Oxford arata ca zona vizata a fost martora, in preistoria recenta, la treceri rapide de la perioade uscate si calde la perioade umede si reci.

Vasile Ersek, membru al Departamentului de Stiinte ale Pamantului din cadrul Universitatii Oxford si autorul principal al studiului, a explicat pentru blogul universitatii ca au ales statul "Oregon pentru ca se afla pe latitudinea la care furtunile de iarna lovesc coasta vestica a Americii de Nord, este reprezentativ pentru o zona ce se intinde din California pana in British Columbia".

"Alte modalitati de estimare a climatului din trecut, precum datele din inelele trunchiurilor de copac, ne dau informatii doar despre veri, cand cresc plantele. Acest studiu ne ofera o perspectiva unica asupra climatului de iarna de-a lungul a mii de ani", a precizat Vasile Ersek.

"Mai mult decat atat, pentru ca pestera se afla la o distanta de circa 70 km de Oceanul Pacific, si e in mod direct afectata de procesele care au loc peste ocean, ea reprezinta, de asemenea, o arhiva a variabilitatii climatice din trecut in zona Pacificul de Est unde arhive detaliate ale climei sunt foarte greu de obtinut", explica cercetatorul.

Stalagmitele sugereaza ca au existat variatii importante ale precipitatiilor si ale temperaturilor in ultimii 13.000 de ani - cu schimbari extreme ale climatului intre uscat-cald si umed-rece in doar cateva decenii.

"Obtinand o perspectiva pe termen lung cu privire la aceste tipuri de variatii climatice naturale ne poate ajuta sa intelegem potentialul pierderii stratului de zapada iarna de-a lungul coastei de vest, precum si ceea ce se intampla in Pacific care influenteaza alte evenimente ciclice climatice, cum ar fi El Nino."