Peste 24.000 de muncitori sunt implicati in operatiunile de curatarea a zonelor afectate de meteoritul care a cazut vineri in regiunea Urali din Rusia, a anuntat duminica Centrul regional pentru Situatii de Urgenta, citat de RIA Novosti.

"Pana duminica la ora 06:00 au fost inlocuite geamurile sparte de la 1658 de cladiri rezidentiale, 34 de centre de sanatate, 62 de institutii de invatamant si 4 centre sociale. Au fost restaurate ramele geamurilor si sticla pe o suprafata de 37.800 de metri patrati. Un total de 122 de instalatii potential periculoase au fost inspectate", a informat Centrul regional pentru Situatii de Urgenta.

Un meteorit a cazut vineri in zona centrala a Rusiei, in regiunea Urali, unda de soc spargand ferestrele si avariind mai multe imobile din orasul Celeabinsk. Explozia meteoritului, un fenomen rar si spectaculos, a starnit panica in randul locuitorilor din regiune, evenimentul fiind inregistrat de numerosi amatori.

Autoritatile au anuntat un bilant de circa 1.200 de persoane ranite, dintre care mai mult de 200 de copii, mai ales in regiunea Celiabinsk langa Muntii Ural. Pana la sfarsitul zilei de vineri, 50 de persoane fusesera spitalizate, cel putin doua dintre ele in stare grava, potrivit informatiilor facute publice de Ministerul penru Situatii de Urgenta.

Cele mai multe dintre victime au suferit taieturi provocate de geamurile sparte, iar guvernatorul regiunii a declarat ca doua treimi din leziuni sunt usoare.

Explozia a fost atat de puternica incat a fost detectata de 11 din cele 45 de statii cu infrasunete ale retelei Organizatiei Tratatului de interzicere completa a testelor nucleare (CTBTO), retea cu rolul de a urmari exploziile atomice de pe glob.

"A fost ca si cum un tren ar fi cazut din cer", a declarat un rezident din Celiabinsk pentru RIA Novosti, adaugand ca multi oameni au crezut initial ca o aeronava militara a explodat deasupra orasului.