Cel mai celebru instrument de masurare a concentratiei de CO2 in aer a depasit pragul simbolic de 400 ppm, potrivit Agentiei americane oceanice si atmosferice (NOAA), un nivel neatins de milioane de ani si care semnifica o incalzire ingrijoratoare, scrie AFP.

Prelevarile, efectuate deasupra vulcanului Mauna Loa din Hawai (Pacific), au aratat o concentratie de 400,03 particule per milion (ppm), joi.

Aceasta masurare a calitatii aerului deasupra Oceanului Pacific este pentru moment considerata drept "preliminara", potrivit NOAA. Un instrument de masurare al institutului oceanografic Scripps din San Diego (vest) nu a depasit pentru moment 400 ppm, ultima prelevare de joi indicand 399,73 ppm.

Acest tip de masuratori este cel mai faimos indicator legat de rolul omului in incalzirea globala. De la primele masuratori, de 316 ppm in 1958, curba creste in mod continuu.

Pana la revolutia industriala si recursul masiv la energiile fosile, rata nu a depasit 300 ppm pe perioada de cel putin 800.000 de ani, potrivit prelevarilor din ghiata polara.

"Ultima oara cand planeta a cunoscut o concentratie de peste 400 ppm CO2 a fost in urma cu circa 3 milioane de ani, cand temperatura globala era cu doua trei grade mai mare decat in era preindustriala", a notat Bob Ward, director de comunicatii la Institutul de cercetare Grantham asupra incalzirii climatice, al London School of Economics and Political Science.

"Calotele polare erau mai mici si nivelul marilor cu circa 20 de metri mai inalt decat azi. Suntem pe cale sa cream un climat preistoric in care societatea noastra va trebui sa faca fata unor riscuri enorme si potential catastrofice", considera acesta.