Satelitul european GOCE, lansat in urma cu 4 ani de Agentia Spatiala Europeana pentru a cartografia variatiile gravitatiei terestre, urmeaza sa intre in atmosfera cel mai probabil duminica sau luni, iar expertii sustin ca nu se poate determina cu certitudine unde se va prabusi, transmite Fox News. Cea mai mare parte a satelitului se va dezintegra in atmosfera, insa unele parti mai mici ar urma sa ajunga pe suprafata Pamantului, cel mai probabil aterizand in ocean. Satelitul cu o greutate de aproape o tona si-a incheiat cu succes misiunea pe data de 21 octombrie, cand a ramas fara combustibil.

Satelitul GOCE pe orbitaFoto: ESA /AOES Medialab

"Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer", cunoscut drept GOCE, a zburat de la pol la pol, incepand din martie 2009, la o altitudine initiala de numai 254,9 km, iar apoi de 224km - cea mai joasa orbita a oricarui satelit de cercetare. Orbita satelitului, combinata cu rotatia planetei, inseamna ca GOCE ar putea trece pe deasupra oricarui punct al Terrei, iar prabusirea sa nu poate fi controlata de operatorii misiunii din cauza lipsei de combustibil.

Un program realizat de site-ul N2YO.com permite urmarirea pozitiei satelitului in timp real.

Potrivit ESA, cea mai mare parte din corpul satelitului cu o lungime de 5,3 metri se va dezintegra la intrarea in atmosfera, insa este posibil ca mai multe resturi "de mici dimensiuni" sa ajunga la suprafata Terrei.

Stabilirea locului si momentului exact in care resturile spatiale cad pe pamant este o stiinta imprecisa. Pentru a calcula orbita, N2YO.com foloseste informatii de la US Air Force Space Command printr-o serie de algorimi si le suprapune hartilor interactive Google.

"Satelitul este unul dintre putinii sateliti pe o orbita polara. Drept urmare, ar putea ateriza aproape oriunde", a declarat Mark Hopkins, presedintele comitetului executiv al National Space Society, pentru FoxNews.

Cu toate acestea, oamenii nu ar trebui sa isi faca griji. desi satelitul se va descompune in 25, pana la 45 de fragmente, cel mai mare ajungand pana la 90 de kilograme, potrivit New York Times, cel mai probabil bucatile vor cadea in ocean.

"Este greu de stabilit unde va reintra in atmosfera naveta si unde va lovi", a declarat si Rune Floberghagen, coordonatorul misiunii GOCE, pentru The Times.

  • Misiunea GOCE

Lansat in 2009, GOCE a fost dotat cu un instrument pentru masurarea in 3D a gravitatiei, primul de acest fel care a ajuns in spatiu, cu ajutorul caruia a cartografiat variatiile gravitatiei terestre cu o precizie de neegalat. Rezultatul a fost un model unic al "geoidului" - corp geometric care reprezinta forma teoretica a Pamantului, redusa la nivelul oceanelor in stare de repaus si, prin urmare, esential pentru masurarea circulatiei oceanice si a schimbarilor nivelurilor marilor.

Noul geoid, realizat pe baza datelor GOCE, unde galbenul reprezinta zonele cu gravitatia cea mai puternica, in timp ce albastrul - zonele cu gravitatia cea mai slaba / Foto: ESA/HPF/DLR

Oamenii de stiinta au folosit datele obtinute de GOCE pentru a crea prima harta cu rezolutie inalta a zonei de limita dintre scoarta Pamantului si manta - numita Moho.

Satelitul a devenit si primul seismograf pe orbita, detectand undele sonore ale cutremurului care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.

Desi misiunea lui GOCE ar fi trebuit sa se termine pe 11 aprilie 2011, consumul de combustibil al satelitului a fost mult mai scazut decat fusese anticipat, un motiv fiind activitatea solara scazuta, astfel incat ESA a continuat sa il foloseasca pentru cercetare.

In august 2012, echipa de control a inceput sa coboare orbita satelitului - de la 255 km la circa 224 km. Sub numele de "cea de a doua misiune a lui GOCE", satelitul a prelevat noi seturi de data, dintr-o noua pozitie care a imbunatatit calitatea si acuratetea masuratorilor.

"Rezultatul este fantastic. Am obtinut cele mai precise date privind gravitatia, disponibile pentru cercetatori. Chiar si doar acest lucru dovedeste ca GOCE a meritat efortul - si noi rezultate stiintifice apar constant", a declarat Volker Liebig, directorul ESA pentru Programele de Observatie a Pamantului din cadrul ESA.

Misiunea GOCE s-a incheiat in mod natural pe data de 21 octombrie, cand satelitul a ramas fara combustibil. El ar urma sa reintre in atmosfera terestra peste circa 2 saptamani.

Actiunile de recuperare a datelor si operatiunile prin satelit vor continua timp de aproximativ doua saptamani, pana cand sistemele sale se vor opri din lucru din cauza conditiilor dificile de mediu. In acel moment, satelitul va fi oprit, marcand sfarsitul activitatii echipei de control al zborului satelitului GOCE.

Cea mai mare parte a satelitului se va dezintegra in atmosfera, insa unele parti mai mici ar urma sa ajunga pe suprafata Pamantului. Nu se poate calcula inca momentul si locul in care fragmentele vor ajunge, insa zona afectata va putea fi restrasa o data cu intrarea in atmosfera.

O campanie internationala, la care ia parte si Inter-Agency Space Debris Coordination Committee, monitorizeaza coborarea satelitului.