La 70 km de Lisabona au fost gasite oase ale celui mai mare dinozaur carnivor care a trait in Europa, un animal de 10 metri si lungime si probabil 4-5 tone greutate, relateaza BBC. Acest dinozaur feroce numit Torvosaurus gurneyi a trait in peroada Jurassica, acum 150 de milioane de ani, cu 80 de milioane inaintea celebrului T-Rex.

Torvosaurus gurneyiFoto: plosone.org

Descoperirea a fost facuta la Praia da Vermelha, la nord de Lisabona, si relatata pe larg in revista Plos One. Au fost gasite cateva oase, inclusiv de la maxilarul care avea 60 cm lungime. Dintii stil lama aveau 10 cm lungime, semn ca acest pradator nu avea rival in lantul trofic.

Au fost descoperite si oase ale cozii, iar un amanunt interesant este ca gigantul ce cantarea 4-5 tone a trait acum 150 de milioane de ani, cu cateva zeci de milioane inaintea lui T-Rex.

In acea regiune a Portugaliei vegetatia era luxurianta acum 150 de milioane de ani, existau multe rauri, paduri dese si o clima tropicala mult diferita de ce este azi.

Torvosaurus gurneyi este cel mai mare carnivor terestru care a trait vreodata. Erbivorele au fost mult mai mari: oasele unui sauropod din Spania sugereaza ca animalul putea ajunge la 40 de tone in greutate.

Carnivorul descoperit a avut o "ruda" indepartata in America de Nord, Torvosaurus tanneri.