Timp de 6 saptamani, Global Precipitation Measurement (GPM), o misiune internationala care isi propune sa stranga informatii detaliate despre regimurile de precipitatii si legatura lor cu procesele hidrologice, a realizat o campania pe teren deasupra Apalasilor Sudici.

Furtuna monocelulara deasupra Apalasilor SudiciFoto: NASA / Stu Broce

Imaginea de mai jos a fost realizata de aeronava ER-2 de la o altitudine ridicata pe data de 23 mai 2014. In ea se se poate vedea o furtuna monocelulara - un nor care contine o singura pereche de curenti ascendent-descendent.

Global Precipitation Measurement este un proiect international condus de Agentia Spatiala Americana (NASA) si de Agentia Japoneza de Explorare Aerospatiala (JAXA). Misiunea pe teren deasupra Apalasilor Sudici poarta numele de Integrated Precipitation and Hydrology Experiment, or IPHEx, si face parte din efortul de a obtine validari de la fata locului.

Echipa NASA si partenerii de la Universitatea Duke si de la Hydrometeorological Test Bed al Administratiei Oceanice si Atmosferice din SUA (NOAA) au pus la punct in partea vestica a Carolinei de Nord , intr-un interval de sase saptamani, statii terestre cu indicatoare pentru nivelul de precipitatii si radare. Pe langa statiile de la sol, au colectat de asemenea seturi de date din satelit si de la doua avioane.

Furtuna monocelulara deasupra Apalasilor Sudici / Foto: NASA/Stu Broce