Dupa o intarziere de 24 de ore, NASA a lansat cu succes miercuri dimineata primul sau satelit care va masura nivelul de dioxid de carbon (CO2) - principalul gaz cu efect de sera care contribuie la incalzirea climatica - din atmosfera, transmite AFP.

Lansarea rachetei purtatoare Delta 2 cu satelitul OCO-2Foto: NASA TV

Satelitul numit OCO-2 (Orbiting Carbon Observatory-2) este foarte asemanator cu OCO-1, care a fost distrus la lansare in februarie 2009.

Racheta Delta 2 a companiei United Launch Alliance, care a transportat satelitul OCO-2, a fost lansata miercuri, la ora 9:56 GMT (2:56 ora locala), de la baza aeriana din Vandenberg, din statul american California.

NASA a confirmat, la o ora dupa lansare, separarea satelitului de cel de al doilea etaj al rachetei lansatoare, ceea ce marchezeaza pozitionarea sa cu succes pe orbita.

Programata initial pentru marti, lansarea a fost anulata in ultimul minut din cauza unei defectiuni la o valva din sistemul de scurgere a apei de pe rampa de lansare.

Satelitul este plasat pe o orbita aproape polara aflata la 705 kilometri altitudine, pentru o misiune prevazuta sa dureze cel putin doi ani.

Satelitul va furniza informatii despre emisiile de dioxid de carbon naturale si provocate de activitatile umane, dar si despre "puturile de carbon" - oceanele si padurile care absorb acest gaz, al carui nivel in atmosfera este cel mai ridicat in ultimii 800.000 de ani.

"Dioxidul de carbon din atmosfera joaca un rol esential in echilibrul energetic al planetei noastre si este un factor ceie pentru a intelege cum se schimba climatul nostru", arata Michael Freilich, director al departamentului de Stiinte Terestre al NASA.

"Schimbarile climatice sunt provocarea generatiei noastre", a declarat miercuri, dupa lansare, directorul NASA Charles Bolden.

"Datorita OCO-2 si a flotei existente de sateliti, NASA va putea raspunde provocarii de a masura si de a intelege aceste schimbari, de a prezice ramificatiile lor si de a impartasi aceste informatii pentru binele societatii", a adaugat Bolden intr-un comunicat de presa.

OCO-2 va deveni principalul observator al unei flote de 5 alti sateliti internationali care se rotesc in jurul Pamantului la fiecare 99 de minute pentru a efectua impreuna observatii cvasi-simultane.