Membrii echipajului Statiei Spatiale Internationale au realizat mai multe fotografii din orbita care arata frumoasele aurore polare de pe cerul Pamantului. Luminile schimbatoare ale aurorelor pun in scena un spectacol uimitor pentru cei aflati la sol, insa se dovedesc si o sursa de fascinatie pentru cercetatorii care studiaza energia si particulele care vin de la Soare, noteaza NASA.

Aurore vazute de la bordul SSIFoto: NASA

Aurora deasupra Calgary and Spokane (NASA, International Space Station, 02/19/12) / Foto: NASA

Aurorele reprezinta unul dintre efectele acestor particule incarcate emise de Soare fie sub forma unui flux continuu numit vant solar sau sub forma unor ejectii coronale de masa (CME) provocate de eruptii gigantice.

Aurora in apropiere de Australia (NASA, International Space Station, 07/15/14) / Foto: NASA

Dupa o calatorie catre Terra care poate dura cel putin 2 zile, particulele solare si campurile magnetice determina eliberarea particulelor deja captate in apropiere de Pamant, care, la randul lor, declaseaza reactii in straturile superioare ale atmosferei unde moleculele de oxigen si hidrogen elibereaza fotoni de lumina. Rezultatul: luminile de pe cerul nordic si de pe cel sudic cunoscute drept aurora boreala si aurora australa.

Aurora Australis (NASA, International Space Station, 07/15/12)/ Foto: NASA

Aurorele reprezinta doar unul dintre simptomele unui sistem meteorologic spatial mai mare in care materialul solar si radiatiile pot afecta mediul magnetic al Pamantului si pot bloca comunicatiile radio, perturband computerele de la bordul satelitilor, sau, in cel mai rau caz, provocand descarcari electrice in retelele electrice.

Moscova noaptea (NASA, International Space Station, 03/28/12)/ Foto: NASA

Nord-estul Oceanului Atlantic pe timp de noapte (NASA, International Space Station, 03/28/12)/ Foto: NASA

Aurorele boreale (NASA, International Space Station, 10/09/13) (NASA, International Space Station, 10/09/13)/ Foto: NASA

Zona central-vestica a SUA pe timp de noapte si aurora boreala (NASA, International Space Station, 09/29/11)/ Foto: NASA

Aurora Australis (NASA, International Space Station Science, 05/29/10)/ Foto: NASA

Aurora australa deasupra Noii Zeelande, Marea Tasmaniei (NASA, International Space Station, 09/17/11)/ Foto: NASA

Vezi pe Flickr fotogaleria integrala realizata de echipajul SSI