Pamantul a fost lovit, in perioada sa de inceput, de asteroizi gigantici

de I.C.     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 august 2014, 18:02 Science - Terra


Redare artistica: Pamantul timpuriu
Foto: Simone Marchi
Noi cercetari realizate de o echipa internationala arata ca in urma cu mai mult de 4 miliarde de ani, suprafata Pamantului a fost puternic procesata - topita, amestecata si ingropata - ca urmarea a impactului cu asteroizi gigantici. Un nou model al acestui bombardament terestru, calibrat cu ajutorul datelor terestre si lunare existente, arunca o lumina asupra rolului pe care coliziunile cu asteroizii l-au jucat in evolutia straturilor superioare ale Terrei timpuriu in eonul geologic numit "Hadean" si in in evolutia ulterioara a vietii pe Pamant.

"Impactul cu un asteroid de dimensiuni mari ar fi putut ingropa o parte substantiala din scoarta terestra ca urmare a topirii provocate de impact", arata Yvonne Pendleton, director al Solar System Exploration Research Virtual Institute (SSERVI), din cadrul Ames Research Center al NASA, din Moffett Field, California.

"Acest nou model ne ajuta sa explicam cum impacturile repetate cu asteroizi ar fi putut sa ingroape cele vechi roci ale Pamantului", explica Pendleton.

O echipa internationala de cercetatori de la institutii academice si guvernamentale, inclusiv SSERVI, a publicat concluziile cercetarii intr-un studiu intitulat "Amestecarea si ingroparea pe scara larga a scoartei terestre Hadeane ca urmare a impactului asteroizilor" in numarul din 31 iulie 2014 al revistei Nature.

Modele de formare planetara indica faptul ca Pamantul a trecut printr-o succesiune de faze importante de dezvoltare:
 • acumularea initiala de embrioni planetari pe o perioada de zeci de milioane de ani;
 • un impact urias cu o mare protoplaneta care a dus la formarea Lunii;
 • a urmat un bombardament tarziu cu asteroizi gigantici, de cateva zeci pana la sute de kilometri, care au lovit periodic Pamantul timpuriu, punand in umbra asteroidul care a provocat disparitia dinozaurilor (cu o marime estimata la 10 km) in urma cu 65 de milioane de ani.
Cercetatorii estimeaza ca acumularile din timpul acestui bombardament tarziu au contribuit cu mai putin de 1% la masa de astazi a Pamantului, dar impactul cu asteroizii uriasi a avut un efect profund asupra evolutiei geologice a Pamantului in perioada sa timpurie.


Distributia spatiala si dimensiunile craterelor formate in perioada timpurie a Pamantului. Fiecare cerc indica marimile finale estimate ale craterelor. Culorile indica perioada impactului / Foto: Simone Marchi et al. 2014

Cercetarile indica ca aceste coliziuni cu asteorizi de dimensiuni mari nu doar ca au modificat geologia Pamantului in eonul Hadean, insa probabil ca au jucat si un rol important si in evolutia ulterioara a vietii pe Pamant.

"In urma cu aproximativ 4 miliarde de ani, nicio regiune intinsa a Terrei nu ar fi putut scapa neatinsa de aceste impacturi si de efectele lor", arata Simone Marchi, cercetator senior SSERVI in cadrul Southwest Research Institute din Boulder, Colorado, si autor principal al lucrarii.

"Noua imagine a Pamantului Hadean care reiese din aceasta cercetare are implicatii importante pentru crearea conditiilor potrivite vietii", continua Marchi.

Impacturile majore au efecte extrem de grave asupra ecosistemelor existente. Cercetatorii au descoperit ca, in medie, Pamantul Hadean ar fi putut fi lovit in urma cu peste 4 miliarde de ani, de catre unul pana la 4 asteroizi cu dimensiuni mai mari de 10.000 de kilometri si capabili sa provoace o sterilizarea globala, si de 3 pana la 7 asteroizi cu dimensiuni mai mari de 5.000 de kilometri, capabili sa duca la vaporizare oceanelor globale.

"In acea perioada, decalajul dintre coliziunile majore a fost suficient de mare incat sa permita intervale cu conditii mult mai blande, cel putin la nivel local", precizeaza Marchi.

"Orice viata in curs de dezvoltare in eonul Hadean ar fi trebuit probabil sa fie rezistenta la temperaturi ridicate, si ar fi putut sa supravietuiasca unei perioade atat de violent in istoria Pamantului dezvoltandu-se in nise subterane adanci", adauga cercetatorul.


Redare artistica: Pamantul timpuriu, cu o suprafata marcata de impacturile cu asteroizi care au provocat extruziuni de magma aflata la mari adancimi. In albastru - oceanele / Foto: Simone Marchi

Studiul reprezinta rezultatul unui efort international condus de Marchi si William Bottke de la Southwest Research Institute din Boulder; Linda Elkins-Tanton de la Carnegie Institution for Science din Washington; Michael Bierhaus si Kai Wunnemann de la Museum fur Naturkunde din Berlin, Germania; Alessandro Morbidelli de la Observatoire de la Cote d'Azur din Nisa, Franta, si David Kring de la Universities Space Research Association and Lunar and Planetary Institute din Houston.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5135 vizualizari

 • -3 (9 voturi)    
  intrebare pentru specialisti (Sâmbătă, 2 august 2014, 19:05)

  torna_fratre [utilizator]

  stiut fiind ca distanta Terra -Soare este influentata de masa Pamantului vs atractia gravitationala a Soarelui ce ar insemna o scadere de 0.5% sau 1% din masa Pamatului?Cum s-ar cuantifica scaderea masei cu forta de atractie a Soarelui?Ar scadea distanta Pamant-Soare?
  Acum stiut fiind ca de aprox 100 ani extragem titei,carbuni...prin arderea unui Kg de titei sau carbune rezulta CO2 si cenusa care nu egaleaza masa combustibilului inainte de ardere.
  Astfel ca de 100 ani masa Pamantului scade.
  Scaderea distantei Soare-Pamant se resimte prin cresterea valorilor termice,anomalii meteo si altele...
  • +3 (5 voturi)    
   Esti in eroare (Sâmbătă, 2 august 2014, 21:46)

   romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   ''In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, ci totul se transforma dintr-o stare in alta''
   Legile Universului au asa de multe necunoscute incat nicio entitate, oricat de evoluata ar fi, nu ar putea sa le defineasca!!!
   Nici Soarele nu este imuabil, candva si soarele isi va epuiza energia - echilibrul si va deveni...ISTORIE.
   Asa si cu Pamantul...; NIMENI nu va putea face vreodata bilantul masic, sau energetic al Pamantului!!!
   Cel mai sugeestiv a fost Arhimede : "Dati-mi un PUNCT FIX si pot misca Pamantul de pe orbita!''', iar cum TOTU-i relativ...RELATIVA este si va fi orice teorie legata de evolutia Universului!
  • +2 (4 voturi)    
   Lavoisier, părintele chimiei moderne spunea... (Sâmbătă, 2 august 2014, 22:07)

   BrainChild [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   "În Natură, nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă." :)
  • +2 (4 voturi)    
   Pamantul devine mai usor... (Sâmbătă, 2 august 2014, 22:51)

   SoulRider [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   ...in fiecare an cu vreo 57.000 de tone care reprezinta diferenta dintre cele 41000 de tone praf cosmic, meteoriti sau franturi de asteroizi care cad pe Pamant si cele 98000 de tone de hidrogen si heliu care se pierd in spatiul cosmic. Este o cantitate infima raportata la masa Pamantului si nu poate determina apropierea de Soare. Incalzirea globala are alte cauze pe care le stim cu totii.
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 2 august 2014, 23:02)

   [anonim] i-a raspuns lui torna_fratre

  • +1 (3 voturi)    
   si totusi... (Sâmbătă, 2 august 2014, 23:49)

   un om [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   masa Pamantului este 5,972E24 kg... iar masa moleculara cantareste la fel, adica un atom de Carbon din hidrocarbura are exact aceasi masa cu un atom de carbon din dioxidul de carbon, practic masa Pamantului creste daca este sa adunam si meteoretii care reusesc sa cada pe el...
   • +4 (4 voturi)    
    Da si nu (Duminică, 3 august 2014, 1:16)

    urfe [utilizator] i-a raspuns lui un om

    Scapam Heliu si Hidrogen de vreo 65.000 de tone. Praful din restul corpurilor straine sunt cam 10-15.000 de tone.

    Si centurl Pamantului mai pierde cate tone.
  • +5 (5 voturi)    
   ai uitat (Sâmbătă, 2 august 2014, 23:58)

   Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   cred ca ai uitat legea conservarii masei: nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma. cand arzi carbune bagi carbune si aer si-ti ies CO2, cenusa SI ALTE GAZE. ca numar de kg, ce bagi, aia iti iese. ca daca prin arderi s-ar pierde masa, am avea o mica mare problema iar tu ai lua un premiu Nobel si pentru Chimie si pentru Fizica.
  • +3 (3 voturi)    
   Nimic nu se pierde, totul se transforma (Duminică, 3 august 2014, 0:32)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui torna_fratre

   Dar daca e sa aproximezi, ce "s-ar pierde dupa ardere" e ca si cum ai avea un cas de oaie mare cat casa din care tu ciugulesti o firimiturica mica, cat o gamalie de ac.
   Sunt studii serioase si modele matematice care arata ca orbita Pamantului o sa fie stabila mult timp de-acum incolo.
 • +2 (2 voturi)    
  Aberant... (Duminică, 3 august 2014, 0:25)

  urfe [utilizator]

  Eu cred ca te cam grabesti (crunt!) cu niste concluzii absurde:

  1. In primul rand, prin ardere nu pierzi masa! O lege elementara, invata in prima lectie de chimie prin clasa a 5-a, este ca "nimic nu se pierde, totul se transforma".

  Pamantul pierde cam 50.000 de tone pe an nu din cauza industriei, ci pentru ca ne scapa gaze precum Hidrogen si Heliu in spatiu. Dar stai linistit, asta nu inseamna decat vreo 0.000000000000001% din masa Pamantului.

  2. Soarele pierde cam 4 milioane de tone pe secunda. Si poate pare mult, dar Soarele este atat de masiv incat pe durata vietii sale (5 miliarde de ani), nu a pierdut decat vreo 0.0003 din masa sa.

  Deci, nu, Pamantul nu are cum sa se apropie de soare, ci din contra. In astia 4-5 miliarde de ani, orbita noastra a crescut cu cateva mii de km. Ceea ce e infim.

  Dupa teoria ta, insa, ar fi trebuit sa murim de frig....

  In realitate insa, distanta asta e atat de infima incat nu are nici un efect asupra schimbarilor climatice Concentratia gazelor din atmosfera noastra e esentiala aici.
  • +2 (2 voturi)    
   Pai dupa teoria lui Marte ar trebui sa mearga (Duminică, 3 august 2014, 2:27)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui urfe

   fugutza mai aproape de Soare.
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 august 2014, 12:07)

   [anonim] i-a raspuns lui urfe

   • +2 (4 voturi)    
    Nuclear (Duminică, 3 august 2014, 15:00)

    urfe [utilizator] i-a raspuns lui

    Esti sigur ca aceasta conversie nu se intampla numai in cazul proceselor nucleare?
    • +2 (4 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 august 2014, 16:22)

     [anonim] i-a raspuns lui urfe

    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 august 2014, 17:01)

     [anonim] i-a raspuns lui urfe

     • +2 (2 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Luni, 4 august 2014, 0:05)

      [anonim] i-a raspuns luiAbonare la comentarii cu RSS
Vremea la


/
Maine:
|

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by