Satelitul Aqua al Agentiei Spatiale Americane a trecut pe deasupra super taifunului Vongfong aflat in drumul sau pe deasupra Marii Filipinelor, in data de 9 octombrie. Instrumentele de la bordul satelitului au obtinut imagini obisnuite si in infrarosu ale taifunului de categorie 4. Astronautul Reid Wiseman a fotografiat si el taifunul Vongfong, de la bordul Statiei Spatiale Internationale, postand imaginea pe Twitter joi seara, insotita de o nota: "Am vazul multe de aici, insa nici unul ca acesta".

HotNews.roFoto: Hotnews

Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer sau MODIS si Atmospheric Infrared Sounder sau AIRS sunt cele doua instrumente ale satelitului Aqua care au fotografiat super taifunul. MODIS a realizat o imagine in data de 9 octombrie la ora 4:25 UTC in care se poate observa ca ochiul furtunii are un diametru de 26 de mile nautice. Expertii de la Centrul Comun de Atentionare pentru Taifunuri noteaza ca ochiul ramane simetric, cu contururi clare - trasturi tipice pentru cicloanele foarte intese.

Super-taifunul Vongfong, vazut de instrumentul MODIS al satelitului Aqua / Foto: NASA Goddard MODIS

Datele instrumentului AIRS arata ca temperaturile generale ale partii superioare a norului au crescut comparat cu ziua anterioara, indicand ca furtuna urmeaza sa slabeasca in intensitate. Totodata, mai arata o banda groasa de furtuni puternice care inconjoara ochiul taifunul Vongfong.

Super-taifunul Vongfong, vazut in infrarosu de instrumentul AIRS al satelitului Aqua / Foto: NASA JPL, Ed Olsen

Vongfong a fost trecut joi de la taifun categoria 5 pe scala Saffir-Simpson, la categoria 4, cu vant cu viteza maxima sustinuta de 240,8 km/ora. Specialistii estimeaza ca in zilele urmatoare super-taifunul va scadea in intensitate.

Super-taifunul Vongfong va continua sa se deplaseze spre nord, in Marea Filipinelor, si se estimeaza ca va trece pe la est de Baza Aeriana Kadena din Insula Okinawa, Japonia, urmand sa treaca peste Amami Oshima, Kyushu si celelalte 3 mari insule ale Japoniei.

Locuitorii acestor insule au fost sfatuiti sa se pregateasca pentru conditii de taifun incepand din 10 octombrie.