Antilopele saiga nu sunt prea cunoscute, dar sunt in pericol sa dispara ca specie in cateva saptamani, cel putin din habitatul lor natural. In ultimele saptamani se estimeaza ca au murit circa 85.000, iar aceasta cifra, facuta publica vineri, ar putea fi deja depasita, scrie iflscience.com.

Antilopele saiga sunt pe cale de disparitieFoto: Wikipedia

Antilopele saiga nu sunt un animal foarte rar, supravietuind circa 100.000 de exemplare. Totusi, au fost clasificate ca fiind pe cale de disparitie dupa ce vanatorii le-au redus numarul cu cel putin trei sferturi in anii ’90, in conditiile in care destramarea Uniunii Sovietice a slabit controlul asupra braconierilor.

Acum mor cu zecile de mii si, mai grav, nimeni nu stie de ce.

In 2014, un studiu al guvernului din Kazahstan a aratat ca in tara sunt putin peste 250.000 de saiga. Un numar mai mic traiesc in Rusia si in Mongolia unde, pana acum, nu s-a raportat ca ar fi fost afectate in vreun fel.

Acum doua saptamani au aparut informatii ca au fost gasit antilope saiga moarte. De atunci numarul deceselor a urcat terifiant de rapid, de la sute - la mii si acum la zeci de mii.

O infectie bacteriana denumita pasteurellosis este considerata cea mai probabila cauza, dar expertii in boli animale se duc la fata locului ca sa cerceteze mai amanuntit fenomenul.

Ministrul kazah al agriculturii spune ca decese in masa s-au mai intamplat, dar pierderea unei treimi din populatie intr-o perioada atat de scurta este fara precedent nu numai pentru saiga, ci pentru orice specie cu o durata mai mare de viata.

In acest moment este neclar de ce o boala ce este deja raspandita printre saiga si, de regula, ucide doar exemplarele slabite de foame sau alte boli, a devenit letala atat de rapid.

“Se pregateste sa devina o catastrofa totala”, a declarat pentru The Guardian, EJ Milner-Gulland, directorul Aliantei pentru Conservarea Saiga

Aceasta specie de antilope si-a mai revenit dupa prabusiri ale populatiei, numarul lor scazand chiar pana la 21.000 dupa ce braconajul a atins apogeul, in 2003.

Prabusirea populatiei reduce diversitatea genetica, facand specia mai vulnerabila la noi boli sau variante mutagene ale bolilor existente.

Pe de alta parte, habitatul lor, predispus la ierni dure si secete severe, le-a obligat sa aiba o capacitate mare de a se inmulti rapid daca exista conditii favorabile.