Dr. David Evans, un inginer si matematician din orasul autralian Perth, fost consultant pe modele climatice pentru autoritatea de mediu din cadrul guvernului australian, sustine ca schimbarile climatice se produc mult mai lent decat se crede, si ca modelul actual aplicat incalzirii climatice este mai dramatic decat realitatea, relateaza publicatia online australiana The New Daily.

Incalzire globala Foto: NOAA

Dr. Evans sustine ca a identificat o eroare in aplicarea ecuatiei pentru calcularea ritmului incalzirii globale. Potrivit specialistului, modelul folosit este corect, insa aplicarea sa este eronata.

"Arhitectura modelului este gresita. Dioxidul de carbon provoaca doar o incalzire minora. Climatul este influentat in mare parte de factori pe care nu ii putem controla", a declarat David Evans pentru Perth Now.

"Da CO2 are un efect, insa este de circa o cincime sau o zecime din ce sustine IPCC (UN Intergovernmental Panel on Climate Change). CO2 nu conduce climatul; provoaca mai putin de 20% din incalzirea globala din ultimele decenii", arata Evans.

Dr. Evans crede ca incalzirea globala cu care ne-am confruntat in ultimele decenii este rezultatul "incalzirii solare" - o crestere a radiatiei solare care loveste Pamantul dar si celelalte planete din Sistemul Solar si care ar fi inceput sa se produca dupa mijlocul anilor '90.

Specialistul australian a devenit un "sceptic" al schimbarilor climatice in 2006, in pofida faptului ca in perioada in care a lucrat cu guvernul australian a crezut in actualul model, care prezinta o incalzire globala accelerata.