In urma unor sapaturi efectuate recent de arheologi in situl din regiunea Les Varines, situat pe insula Jersey din apropierea Fratei, au fost descoperite artefacte ce dateaza de la finalul Erei Glaciare. Arheologii estimeaza ca rocile au o vechime de circa 14.000 de ani, scrie bbc.com.

Insula JerseyFoto: Captura Google Maps

Rocile gravate sunt similare cu cele descoperite anterior de catre cercetatori in Franta si in Germania, considerate a fi din aceeasi perioada.

Este vorba despre dovezi ale existentei culturii Magdaleniene, caracterizata prin producerea de unelte din piatra si considerata a fi populatia care a colonizat Europa in urma cu circa 13-16.000 de ani.

"Suntem convinsi ca artefactele descoperite se incadreaza in arta non-reprezentationala a culturii Magdaleniene," a declarat pentru BBC Chantal Conneller, arheologa Universitatii din Manchester.

"Speram ca descoperirea noastra sa ne ofere indicii catre alte descoperiri asemanatoare, intrucat in unele situri din Germania astfel de artefacte sunt in numar de sute. Ceea ce avem la momentul de fata sunt numai fragmente din ceva cu mult mai mare," a adaugat Chantal Conneller.

"Putem spune cu certitudine ca fragmentele de piatra gasite nu apartin in mod natural regiunii pentru ca prezinta linii inclinate ce indica faptul ca au fost trasate cu unelte din piatra, desi nu este evident inca rolul functional al acestora," a declarat Sylvia Bello, cercetatoarea Muzeului National de Istorie din Londra, in urma analizei la microsop a fragmentelor de piatra gasite.