Un uragan s-a format in largul Oceanului Atlantic, primul astfel de eveniment care se produce in luna ianuarie in ultimii 78 de ani, informeaza The Guardian citand oficiali americani.

Uraganul AlexFoto: NOAA

In momentul sau de varf, uraganul Alex a inregistrat vanturi sustinute de 140 km / ora, iar locuitorii din Insulele Azore, din apropierea zonei in care s-a format uraganul, au fost avertizati ca se pot forma valuri de pana la 18 metri inaltime.

Serviciul de Protectie Civila de la insula a emis o alerta meteo cod rosu, cel mai inalt nivel, indicand riscuri extreme, pentru 5 din cele 9 insule ale arhipelagului.

Centrul National american de Uragane (NHC) din Miami a scris intr-o postare pe Facebook ca nu s-a mai inregistrat un uragan in Atlantic in luna ianuarie din 1955, cand uraganul Alice, format la sfarsitul lui decembrie 1954, s-a continuat in luna urmatoare.

Uraganul se afla in urma cu cateva ore la circa 210 km sud de Insula Terceira (centrul Azorelor) si se misca nord-nord-est. Alex ar putea sa treaca vineri prin apropiere sau peste Insulele Azore, precizeaza NHC.

Cercetatorul NOAA Jim Kossin a explicat ca temperatura apelor in care s-a format Alex era cu 1,7 grade Celsius mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, insa la limita pentru formarea unui uragan.