Noua serpasi au ajuns miercuri pe Everest, fiind primii care reusesc sa ajunga pe cel mai inalt varf al Terrei dupa doi ani dezastruosi cu avalanse si cutremure, scrie BBC. In 2015 nimeni nu a urcat pe Everest, iar in 2014 numai o alpinista din China a reusit, insa a fost extrem de puternic criticata fiindca a folosit un elicopter pentru a traversa o portiune foarte periculoasa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Everest a devenit un loc extrem de aglomerat fiindca tot mai multi vor sa urce pe varf, chiar daca in medie costurile trec de 50.000 de dolari/persoana. In aceste conditii ajung si oameni nepregatiti sa lupte cu conditiile periculoase de la peste 7.000 de metri si nu este deloc mic numarul celor care mor incercand sa urce.

In 2013 peste 700 de oameni au ajuns pe varf si s-au tras noi semnale de alarma despre cat de aglomerat si de murdar a ajuns muntele. Apoi au venit dezastrele. In 2014 o avalansa a ucis 16 serpasi in cel mai dur accident din istoria muntelui, in timp ce in aprilie 2015 cutremurul care a omorat 9.000 de oameni in Nepal a distrus infrastructura si multe sate din zona inalta.

Acum, alpinistii au revenit pe Everest si aproape 300 sunt in taberele avansate. O parte dintre ghizii lor, noua serpasi, au ajuns miercuri pe varf dupa o ascensiune dificila. Cu 70 de metri mai jos de varf, o portiune extrem de grea denumita "pasul Hillary" le-a luat patru ore.

Au fost dezbateri intense despre faptul ca serpasii sunt platiti prost in raport cu riscurile pe care si le asuma incercand sa duca pe munte diversi occidentali care vor cu orice pret sa ajunga pe varf, desi nu au pregatirea necesara supravietuirii la mare altitudine.

Controversele au continuat si in ultimele luni cand au aparut noi companii care propun ghizi spre varf la preturi reduse, insa riscand la capitolul siguranta.

Pentru guvernul de la Kathmandu problema este complicata fiindca obtine sume importante din permisele de varf, iar limitarea modului in care pot fi acordate ar afecta bugetul. La fel insa, si serpasii depind de expeditiile internationale, astfel ca nivelul de trai si asa scazut ar fi si mai mult afectat.

Insa muntele devine tot mai periculos si din cauza schimbarilor climatice, astfel ca avalansele devastatoare ar putea aparea mai des.

Chiar daca ascensiunile devin mai periculoase, numarul celor care incearca sa urce pe Everest nu scade, ci este tot mai mare, muntele fiind in continuare precum un magnet.

In 2015 nimeni nu a ajuns pe Everest, fiind prima oara in 41 de ani cand se intampla asa ceva. In 2014 o singura alpinista a ajuns pe varf, chinezoaica de 40 de ani Wang Jing care s-a folosit de un elicopter pentru a traversa extrem de complicata portiune Khumbu Icefall (cascada de gheata Khumbu). In ochii multor alpinisti acest lucru constituie trisare, iar reusita nu ar trebui considerata valida.

Totusi, anul acesta autoritatile nepaleze au permis pentru prima oara folosirea elicopterelor pentru transportul echipamentelor de escalada peste cascada de gheata, ideea fiind ca serpasii sa faca un numar cat mai mic de drumuri periculoase.

Pe Khumbu Icefall o avalansa a ucis 16 serpasi in 2014.