Oamenii de stiinta spun ca au descoperit acumulari de magma in apropiere de un oras neo-zeelandez care ar putea semnala inceputurile unui nou vulcan, scrie The Guardian. In ultimii 66 de ani, suprafata terestra in zona s-a inaltat cu circa 40 de cm. Geofizicienii precizeaza totusi ca nu se asteapta ca vulcanul sa erupa prea curand.

Matata, Noua ZeelandaFoto: Google Maps

Geofizicianul Ian Hamling informeaza ca, din 1950 pana acum, sub suprafata terestra din apropierea orasului de coasta Matata s-a adunat suficient de multa magma cat sa umple 80.000 de bazine olimpice.

Matata se afla la circa 200 de km sud est de Auckland.

Descoperirea explica numarul mare de cutremure inregistrate intre 2004 si 2011.

O lucrare publicata sambata in revista stiintifica Science Advances prezinta descoperurea. Hamling, autor principal al studiului, spune ca, desi alte parti ale Noii Zeelande au vulcani activi, nu a existat unul in apropiere de Matata cel putin in ultimii 400.000 de ani.

"Este o surpriza destul de mare", explica geofizicianul.

Oamenii de stiinta spun ca au descoperit, folosind date GPS si imagini din satelit, o zona de pamant de circa 400 km patrati care s-a ridicat cu circa 40 de cm comparat cu 1950.

Hamling precizeaza ca o perioada de ridicare rapida inregistrata intre 2004 si 2011 a provocat probabil mii de cutremure usoare. Initial se credea ca seismele au fost provocate de alunecari ale placilor tectonice.

Potrivit geofizicianului, magma se afla la circa 10 km sub suprafata. acesa crede ca vulcanul ar urma sa se dezvolte in urmatorele sute sau mii de ani, sau magma ar putea sa se raceasca si sa se intareasca.

Hampling mai precizeaza ca este neobisnuit sa se descopere o acumulare de magma, fara existenta unui vulcan.