Potrivit cercetarilor oamenilor de stiinta din SUA si Marea Britanie, publicate in revista Science, gaura vasta din stratul de ozon deasupra Antarcticii se micsoreaza, iar stratul de ozon se va reface de-a lungul timpului, incet, dar sigur, relateaza Mediafax citand The Guardian. Cercetatorii informeza ca una dintre cele mai mari probleme legate de mediu care a ingrijorat planeta de-a lungul anilor 1980-1990, se indrepta spre o rezolvare.

Cercetarile echipelor de oameni de stiinta din SUA si Marea Britanie au aratat ca marimea gaurii din stratul de ozon s-a redus, in medie, cu 4 milioane de km patrati incepand cu 2000. Masuratorile au fost facute incepand cu luna septembrie a fiecarui an, perioada anuala cand gaura din stratul de ozon incepe sa se deschida.

"Studiul publicat in revista Science, a stabilit ca retragerea treptata a substantelor si instalatiilor care foloseau clorofluorocarbonului (CFC) inseamna ca stratul de ozon "isi va reveni ca structura, desi intr-un ritm extrem de lent." Clorofluorocarburile, folosite in trecut in aerosoli si frigidere, pot persista in atmosfera pentru mai mult de 50 de ani, insemnand ca gaura din stratul de ozon se va vindeca abia in 2050 sau 2060.

Protocolul de la Montreal, un tratat international din 1987 ratificat de toate tarile membre ONU a stimulat natiunile sa eradicheze utilizatea produselor pe baza de CFC-uri.

Dupa semnarea acordului au aparut temeri ca subtierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sanatate oamenilor ,dar si probleme pentru mediul inconjurator datorita razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafata Pamantului fara protectia stratului de ozon. ONU extimeaza ca 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragere treptata a CFC-urilor.

Gaura din stratul de ozon s-a format deasupra Antarcticii din cauza vastei regiuni de nori care se ia nastere desupra celui mai rece continent de pe Pamant. Acest nor ajuta substantele de tip CFC sa persiste in acea zona, fapt ce cauzeaza subtierea stratului de ozon. Stratul de ozon se subtiaza cel mai mult in emisfera sudica in timpul primaverii.

De asemenea, activitatea vulcanica poate poate stimula epuizarea stratului de ozon. In 2015, cercetatorii au descoperit cu alarmare ca cea mai mare gaura din stratul de ozon, masurand mai mult de 20 de milioane de kilometri patrati, s-a deschis in octombrie.

Acest rezultat a fost cauzat de activitatea vulcanica din Chile. Cand cercetatorii au verificat date din septembrie si le-au comparat cu cele din aceeasi luna de-a lungul ultimilor zece ani, au observat o micsorare consistenta, gaura din stratul de ozon deschizandu-se din ce in ce mai tarziu, an de an.

"Activitatea vulcanica plus CFC-urile generate de oameni rezulta intr-o combinatie toxica, iar Antarctica este profund vulnerabila", a declarat co-autorul studiul Susan Solomon de la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Dar cand ne-am uitat la luna septembrie, am vazut cum aceasta s-a micsorat. A fost destul de interesant sa o vedem micsorandu-se. Substantele chimice se vor descompune de-a lungul timpului."

Se crede ca temperaturile extrem de scazute din Antarctica creaza un efect de "feedback" care amplifica subtierea stratului de ozon, creand nori. Surplusul de lumina ultravioleta ar fi cauzat schimbari in placton, dar viata salbatica din Antarctica, precum pinguinii nu au fost afectati grav de gaura din stratul de ozon.

"Daca era sa existe vreo gaura in stratul de ozon oriunde in lume, acel loc trebuia sa fie Antarctica pentru ca nu era un loc prielnic vietii", a declarat Solomon. "Ne-am dat seama ca daca nu oprim utlizarea acestor substante chimice, am avea o criza."

"Marea Britanie, de exemplu, are cu 5% mai putin ozon decat avea in urma cu 30 de ani, dar ar fi fost de doua ori mai rau daca nu am fi oprit CFC-urile. Ar fi probleme cu cancerul de piele, vederea si culturile agricole. Am luat o decizie sa ne ocupam de problema si trebuie sa ne felicitam pentru asta", a declarat cercetatoarea.

Solomon a spus ca spera ca dupa eradicarea cu succes a CFC-urilor, va urma o actiune puternica la nivel international pentru a preveni consecintele periculoase ale schimbarilor climatice: "In mod vizibil modul in care tarile gestioneaza problema inclazirii globale este diferit pentru ca industria care nu mai utilizeaza carburantii valoreaza mult mai mult decat companiile care continua sa utilizeze aceste substante", a declarat aceasta.

"Dar sunt paralele importante. A fost uimitor sa vedem cum inovatia a solutionat problema CFC-urilor, asa ca am scapat de acestea, desi avem in continuare spray pentru par si aer conditionat. Incepem sa vedem acelasi lucru si in privinta incalzirii globale. Ar trebui sa privim problema stratului de ozon si sa ne dam seama ca natiunile pot conlucra si pot gasi solutii."