Seismul cu magnitudinea 7,8 care a afectat Noua Zeelanda a facut ca cele doua insule principale ale tarii, de Nord si de Sud, sa se apropie, a anuntat agentia de monitorizare a cutremurelor GeoNet, precizand ca sunt asteptate noi seisme puternice in perioada urmatoare, relateaza News.ro, citand DPA si AFP.

Urmarile cutremurului din Noua ZeelandaFoto: Captura YouTube

Cape Campbell, aflat in nord-estul Insulei de Sud, s-a deplasat in urma seismului soldat cu doi morti si se afla in prezent cu doi metri mai aproape decat saptamana trecuta de Insula de Nord.

De asemenea, intr-una dintre cele mai afectate zone, orasul Kaikoura de pe coasta de est a Insulei de Sud, terenul s-a ridicat cu 70 de centimetri.

"Aceste miscari au avut loc in timpul cutremurului, in cateva secunde", a anuntat vineri GeoNet pe blogul sau.

Seismul nu a provocat deplasari ale terenului numai in nordul Insulei de Sud, ci si in restul tarii.

Coasta estica a Insulei de Nord s-a deplasat spre vest cu unul, pana la cinci centimetri, in timp de capitata tarii, Wellington, s-a miscat cu doi, pana la sase centimetri spre nord.

De-a lungul faliilor activate, solul s-a deplasat cu pana la 11 metri, ceea ce a dus la schimbarea geografiei zonei.

In plus, fundul marii s-a ridicat cu pana la doi metri de-a lungul a 110 kilometri din coasta.

GeoNet a detectat aceste miscari cu ajutorul GPS-ului.

Seismologii agentiei au afirmat si ca seismul a fost unul dintre cele mai complexe inregistrate vreodata si ca ar putea fi urmat de numeroase replici puternice. Astfel, cutremurul a fracturat cel putin patru falii, potrivit expertilor.

In aceste conditii, probabilitatea producerii de cutremure noi sau de replici cu magnitudine 6 sau mai mare, in urmatoarea luna, este de "circa 100 de ori mai mari decat in mod normal", potrivit GeoNet.

Avertismentul vine in conditiile in care nave de razboi din Statele Unite, Canda si Australia au inceput sa livreze ajutoare la Kaikoura.

Seimul, care a provocat moartea a doua persoane si a fost urmat de un tsunami, ce a avut loc duminica a fost urmat de peste 2.000 de replici.

Noua Zeelanda se afla la intersectia placilor tectonice Australiana si a Pacificului, care formeaza asa-numitul "Cerc de Foc". Tara inregistreaza anual pana la 15.000 de cutremure, incheie News.ro.