Un satelit american despre care expertii spun ca va "revolutiona" prognozele meteorologice a fost trimis in spatiu sambata de NASA, la bordul unei rachete Atlas V, lansate de la baza Cape Canaveral, relateaza Reuters. Satelitul va transmite in flux continuu imagini HD cu uraganele si furtunile puternice care se produc in emisfera vestica.

Satelitul meteo Foto: NASA

Fluxul continuu detaliat furnizat de noul satelit va creste gradul de acuratete al prognozelor meteorologice, va alerta din timp in caz de inundatii si va monitoriza mult mai eficient incendiile de padure, norii de fum si nori de cenusa vulcanica, estimeaza specialistii.

Satelitul GOES -R, aflatla bordul rachetei Atlas V, decolat de la baza Cape Canaveral, sambata, la ora 18:42 EST (23:42 GMT).

Lansarea a fost intarziata cu o ora pentru a fi rezolvata o problema tehnica a rachetei, dezvoltate de United Launch Alliance, un parteneriat intre Lockheed Martin Corp. (LMT.N) si Boeing Co. (BA.N), a precizat comentatorul lansarii NASA, Mike Curie. O a doua problema, fara legatura cu prima, a intarziat de asemenea lansarea.

Odata ajuns in pozitia corecta, la altitudinea de 35.888 de kilometri deasupra Ecuatorului, GOES-R este programat sa realizeze o imagine completa a emisferei vestice la fiecare cinci minute in timp ce, simultan, va obtine imagini detaliate din anumite regiuni, pentru a monitoriza incendiile, eruptiile vulcanice, ploile puternice si furtunile.

Satelitul, cel de al saptesprezecelea din seria Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES), este primul lansat dupa 2010.

Vine cu imbunatatiri fata de predecesorii sai, care realizau aceste imagini la fiecare 30 de minute si care nu puteau sa indeplineasca simultan mai multe sarcini.

"Este un salt cuantic. Va revolutiona prognozarea meteo", spune Sandra Cauffman, vicedirector al departamentului de Stiinte ale Pamantului din cadrul NASA.

Inima noului satelit este o camera video cu rezolutie inalta, creata de Exelis Inc., o subsidiara a Harris Corp (HRS.N). Camera video poate sa "vada" in 16 lungimi de unda ale spectrului luminos, comparat in cinci lungimi de unda disponibile pentru actualul sistem meteorologic mondial.

GOES-R, dezvoltat de NASA si de National Oceanic si Atmospheric Administration, are o rezolutie de patru ori mai mare si poate face fotografii de cinci ori mai repede decat predecesorii sai, a declarat cercetatorul stiintific al programului NOAA de Steven Goodman.

Capacitatile satelitului depasesc prognozarea meteo. El va permite meteorologilor sa vada valuri in nori, de exemplu, astfel incat pilotii sa poata evita turbulentele si sa le ofere pasagerilor curselor de linie calatorii cat mai line.