In acest sezon 12 oameni au murit incercand sa urce pe varful de 4.810 metri Mont Blanc din Alpii Francezi, iar autoritatile din zona avertizeaza ca tot mai multi vor ajunga in cel mai inalt punct al Europei de Vest, desi nu au echipament potrivit si nici nu sunt pregatiti pentru conditiile dure. Recent a fost gasit mort un francez care avea adidasi si pantaloni scurti la 4.500 m altitudine, iar un american a vrut in 2014 sa urce cu un copil de noua ani, pentru a stabili un record. Asistam la o "banalizare" a ascensiunii, desi Mont Blanc se afla in zona zapezilor vesnice si rar temperatura trece de 0 grade.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la 1 iunie au murit 12 oameni in ascensiuni pe Mont Blanc, incluzand si cativa alpinisti profesionisti. Tot mai multi vor sa urce pe Mont Blanc din ambitie personala si pentru a spune si arata in poze ca au fost acolo. Mont Blanc a fost urcat prima oara in august 1786.

Autoritatile tin sa precizeze ca ascensiunea pe Mont Blanc nu se compara cu o simpla excursie pe munte fiindca este vorba de portiuni acoperite mereu de zapada si gheata, de aerul rarefiat al altitudinii si de faptul ca nu poti urca fara haine extrem de groase, casca, corzi si coltari.

In plus, vorbim de un munte care este situat la aproape 5.000 de metri altitudine unde temperatura maxima inregistrata vreodata a fost de 7 grade. De exemplu in aceste zile sunt cam -4, -2 grade, insa prognoza pentru inceput de septembrie indica minime de -17 grade.\

Foarte multi mor din cazaturi fatale dupa ce au pus piciorul gresit sau nu au pus mana in zone stabile. Apoi apar si factorii fizici, legati de oboseala, graba si aclimatizare insuficienta.

In acest context, primarul din Saint-Gervais, o localitate din care multi pornesc catre varf, spune ca studiaza posibilitatea ca turistii care vor sa urce farqa echipament corespunzator sa fie amendati si opriti. Primarul din Saint-Gervais cere ca in zona sa fie prezenti mai multi jandarmi montani si exista o propunere ca cei care sunt prinsi ca vor sa urce pe munte cu echipament insuficient sa fie avertizati verbal si, daca nu se opresc, sa fie amendati cu 38 de euro.

Mai mult, dupa caldurile neobisnuite din iunie s-a topit zapada pe sectoare care altfel erau acoperite de zapada, traseele fiind si mai periculoase din cauza riscului ca parti din ele sa se duca la vale.

Presa franceza a scris despre un turist gasit mort la 4.500 de metri altitudine dupa ce purta adidasi si tricou. Un jandarm montan din zona Chamonix declara furios ca oamenii nu inteleg ca ascensiunea pe Mont Blanc este foarte complicata si ca muntele nu iarta.

Surse: AFP, Guardian