Ploaia in desert a fost vazuta de-a lungul timpului drept un lucru miraculos, precum un dar de la zei. Recent, cateva poze din desertul Atacama au surprins regiunea arida impanzita de plante inflorite, noteazaIFL Science.

AtacamaFoto: Captura YouTube

Desertul Atacama este localizat in Chile, la sute de kilometri de capitala Santiago. In acest an, locul, care este considerat cel mai uscat din lume, a avut parte de cantitati neasteptate de ploaie. Acum, privelistea de obicei arida este umpluta de flori multicolore. Acest fenomen este cunoscut drept "desertul infloritor", pe parcursul caruia aproximativ 200 de plante desertice incep sa germineze datorita ploilor care au loc in luna martie.

Cercetatorii cred ca fenomenul este conectat din punct de vedere climatic cu El Nino, care duce la evaporarea unei cantitati mai mari de apa din Pacificul de Sud si, prin urmare, la mai multe ploi in America de Sud.

Datorita dezvoltarii diferite a fenomenului de germinare a plantelor, inflorirea poate fi observata din luna septembrie pana in luna noiembrie daca in anul respectiv a plouat destul.

In medie, in desertul Atacama nu cad mai mult de 3 mm de precipitatii pe an. Unele statii meteorologice nu au inregistrat niciodata ploi.

Privelistile din desertul Atacama sunt atat de extreme de obicei, incat regiunea a fost comparata cu planeta Marte si a fost adesea utilizata in filmele despre "Planeta Rosie".